ЦСКА цели да създаде "3х3 общество"

Публикувано на: 29.03.2013 12:00

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
От самото начало на инициативата на FIBA за развитие и популяризиране на баскетбола 3х3 на един кош, България има своето място под слънцето. Още на първото световно първенство за юноши до 18 години, проведено в Италия, нашите момчета взеха сребърните медали. Оттогава ще запомним датата 9 септември, но не 44-та, а 2011 година, когато в един ден българите победиха отборите на САЩ и Русия – успех, за който всички любители на играта винаги сме си мечтали.
 
Миналата година представителен тим на България защитава трибагреника и на световното първенство в Атина. Там момчетата се добраха до елиминациите, но силите им стигнаха до престижен осминафинал срещу САЩ. Български отбори се състезаваха на международни турнири още в Букурещ и Истанбул.

През 2013 в България вече има малко, но сплотено 3х3 общество. Организират се турнири в различни градове и баскетболът печели нови верни фенове. Утре, 30 март, започва и още една 3х3 верига - тази на възродения БК ЦСКА. От 16.00 в събота обновената зала „Румен Пейчев“ в Борисовата градина ще събере всички ентусиасти, които имат желание да се докажат като най-добри в баскетбола на един кош. Организаторите са предвидили отворени турнири, които ще се провеждат всеки уикенд, а награден фонд ще очаква победителите. Най-големият стимул обаче си остава самата игра и стремежът да бъдеш най-добрият.

След серията пролетни турнири, които ще се състоят до края на април, БК ЦСКА предвижда да събере най-добрите отбори на финален турнир, който ще е трамплин за българските баскетболисти в международните турнири, провеждани под егидата на FIBA 3x3 World Tour.

„Нашите турнири започват скромно, целта ни е да създадем общество, да възпитаваме любов към играта, феърплей и да се забавляваме. Наградният фонд също е скромен – 250лв. на турнир, но най-добрите отбори от България ще получат шанс лятото да играят на международни турнири. В Букурещ например наградният фонд е 5000 евро. Ако успеем да докажем качествата си като организатори и приемат наш отбор на най-големите турнири в Прага или Истанбул, там се дават награди от порядъка на 20 000 евро", казва президентът на ЦСКА Роберт Гергов. "Всички от баскетболното съсловие в България се надяваме, че инициативи от подобен род ще се множат и ще придобиват популярност, защото това е пътят, който ще запали младите и ще върне хората по залите и игрищата. Пожелаваме успех на всеки, който се е захванал да работи за каузата на любимия спорт“, допълти още бившият национал.

А все още не е късно да се запишете за първия турнир от серията. Това можете да направите на www.3x3planet.com или на място от 14.00 до 15.30 в събота на стадион "Българска армия". За повече информация посетете facebook.com/cska3x3 или се обадете на телефон 0889 597 426.