3Х3 баскетбол за купа "Манченко" в края на април

Публикувано на: 11.04.2013 20:00

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Националната гимназия за древни езици и култури срещу 9 Френска езикова гимназия „Алфонс Льо Мартин” в група „А” и Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” срещу 164 Испанска езикова гимназия „Мигел Де Сервантес” в група „Б” ще открият надпреварата в първия турнир по баскетбол „3 на 3 за купа Манченко” в последната събота на април.

Жребият за 8-те отбора, разпределени в две групи,  бе теглен в сградата  на  І Английска гимназия, чийто директор г-жа Нели Петрова прие да бъде домакин на турнира на 27 април. Тогава – също на открито, в двора на училището ще се проведе празник по повод 55-годишнината от основаването му. Състезанието е част от празничната програма, организирана от алумни-асоциацията и ръководството на гимназията.
 
Ученичката от 9-и клас Петра-Мария Безовска изтегли жребия в присъствието на учителите по физкултура  от 8-те училища, които приеха поканата на организаторите на „3х3 купа Манченко” – семейството на двукратния участник на олимпийски игри, спортен журналист и коментатор на БНТ Васил Манченко (1931-2010).
 
Останалите  първи мачове в групите, които започват в 9.00 ч.,  са – "А”: І Английска езикова Гимназия срещу 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”; „Б” - Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” срещу 133 СОУ „Александър Пушкин”. Победителите играят на кръст полуфинали и достигналите до финала ще се изправят в спор за първото място в 10.45.

Отборите са от по трима състезатели плюс една резерва, играе се по официалните правила на ФИБА 3х3, които през уикенда бяха одобрени и този спорт се включва в програмата на световните ученически игри от догодина” – обясни спортният директор на надпреварата Филип Илиев. Мачовечете ще се проведат на 4 коша, като за едното игрище в двора на училището Българската федерация по баскетбол предоставя изкуствена настилка.

Спортните учители единодушно приеха отворен вариант на регламента за възрастта, което означава, че в отборите могат да бъдат включвани състезатели от 8 до 12 клас.

Специални гости на състезанието ще бъдат играчите на „Лукойл-Академик”. Те ще опитат новите табла в училищния двор, които Професионалният баскетболен клуб се зае да поднови за сметка на глобите след отпадането от „УЛЕБ Къп”, наложени от генералния директор на „Лукойл-България”  Валентин Златев.

Очаква се господин Златев да вземе участие в награждаването и да присъства на откриването на празника на училището, чийто възпитаник е той.
 
Победителите в турнира и конкурса за забивки ще получат освен купи и медали и материални награди, осигурени от  спонсорите: „HDI застраховане” „Интерспорт”, „Пепси Кола”.

От името на софийска община, която е партньор на организаторите, специална купа „Феърплей” ще бъде връчена на отборите с най-малко нарушения и публика, която е подкрепяла отбора си по най-достоен и  спортсменски начин.

Като доброволци в организацията  ще се включат мажоретния състав и оркестъра на І АЕГ, ученици от 10ж клас под ръководството на учителите по физкултура Тананов и Карпузов. Домакините обещават да превърнат спортното мероприятие в истинско шоу и да вдигнат летвата за догодина, когато проявата ще бъде в някоя от другите елитни софийски гимназии.