Джеки за ЦСКА, Шабан Шаулич, Майкъла, Джевизов...

Публикувано на: 27.05.2013 12:19

Автор: Проспорт.бг

©Интернет
Бившият капитан на ЦСКА Георги Димитров-Джеки говори пред "Тема Спорт" за изминалия сезон, състоянието, в което се намира клубът, и неговото бъдеще.
 
- Г-н Димитров, каква оценка бихте дали на сезона на ЦСКА?
- Слаба оценка, каква друга?! Лошото е, че не знам как ще тръгнат нещата занаред.
 
- А какво бъдеще очаква отбора?
- Трябва някой с по-специални възможности да каже, например парапсихолог. Но това важи за всички отбори, само Лудогорец са добре. Всички други са с неясно бъдеще.
 
- Какво ще направи ЦСКА в евротурнирите, предстои ли му ново безславно отпадане?
- Видях евентуалните съперници на отбора във втория предварителен кръг. Те са напълно преодолими. Но след това просто не виждам как ще продължат. Може и да направят нещо, но силно се съмнявам. А и това не е най-важното. Ние нямаме отбор за там и това е от дълго време насам.
 
- В тази връзка трябва ли да се осъществи мащабна селекция в отбора?
- Селекцията постоянно е мащабна. Всяка година едно и също. Трябва обаче да има перспектива. Не става да направиш селекция до Нова година и след това наново да се търсят играчи. А за някои хора явно това е най-доброто нещо. Постоянно се взимат много нови футболисти. И накрая все едни такива излизат... как пък все при нас се случва. Всеки разправя, че била направена суперселекция. Паро Никодимов пък го питаха как беше подготовката, той отговаря "Супер". А после какво?! Във втория кръг едвам ходят. Да подготвиш отбор не означава само да го тренираш. Ти трябва да си наясно със състава, със смените, да го ръководиш. Най-важното е да ги програмираш, да си наясно кога са във форма и кога не. Но това те не са го учили, а дори телевизия само да гледаш, пак ще го научиш.
 
- В такъв случай какво е мнението ви за Милен Радуканов?
- Той не става за ЦСКА. Аз отдавна съм го казал. Направо не искам да го коментирам. Само като му видиш физиономията, той прилича на Шабан Шаулич. Добре си стоеше момчето там в неговия край, близо до сръбската граница. Не знам кой го бута и защо. Те без пари могат да взимат всеки един. А сега като гледам кои футболисти са се наредили в отбора - че те ще го смачкат! Искат да ми взимат Meтo Деянов... че той юноши не е тренирал, пък ще става треньор на ЦСКА. Бил любимец на агитката - какво от това, той не е станал голям треньор отведнъж. Сега примерно някой се радва, че все пак Лудогорец е станал шампион. Е, да, ама ние не сме. Браво на Киро Домусчиев, да е жив и здрав. Той прави добри неща за футбола. Но ние все пак сме с различни фланелки, те са зелени, ние сме червени. Не може да ни успокоява това, че Лудогорец е станал шампион, а Левски не.
 
- Какво ще върне феновете на стадиона?

- Ако им дават пари, вместо да им взимат по 10-15 лева, нещата ще станат. Цените на билетите ги определя този, бизнесменът Георги Илиев. Той какъв футболист беше, аз не го помня, честно казано. Вместо да им иска на феновете по пет лева, да им дава по десет и ще видите как стадионът ще се напълни. Има си хора, които още ходят на стадиона, но се чудя колко са те...
 
- Не беше ли обиден за вас като зрител начинът, по който ЦСКА игра срещу Локо София? Те на практика решиха кой да остане в А група...

- Ако беше само този мач, здраве му кажи. Нали футболният съюз има комисии, ужким гледат... То от Космоса с невъоръжено око ще видиш какви мачове се играят в България. Обаче няма доказателства. Пък и какви доказателства - някой да напише един лист и да каже, че е уреден мачът ли? Нали така навремето Златко Янков беше писал за един мач... (б.а. - става въпрос за срещата между Черно море и Нефтохимик, завършила 2:2 на 01.05. 2004 г.). Но в крайна сметка не стана нищо.
 
- Преди известно време вие казахте за "Тема Спорт", че юношите в ЦСКА не са достатъчно добри. Твърдението ви като че ли се доказа срещу Локомотив...
- То тези юноши от пет години насам все резерви ги гледам, че са. Бяха резерви и в юношеските отбори. На единия майка му познава този, на другия баща му онзи, третият пък пътуваше по корабите и хвърляше пари... Това са те юношите. Как да играят в ЦСКА? Те пред блока не могат да играят. Джевизов фалира Чавдар Етрополе, сега дойде и ЦСКА да фалира. Да хванат той и Гошо Илиев по една права лопата и да копаят, друго не знаят.
 
- Имаше ли феърплей в първенството?
- Какъв феърплей?! Аз колкото мачове видях, те все са наредени. Всички отбори заслужават "Златен скункс". Жалко, че няма фабрика, която да произвежда такива...
 
- А какъв е най-удачният формат на А група догодина?
- Предлагам, вместо да се прави подготовка, да се ходи по лагери и да се дават пари за заплати, да не играят въобще и да не се ядосват. Да играят мачлета помежду си и толкова. Повечко почивка да имат. Да направят само един финал за купата и един за шампионата и това е. Добре поне, че националният отбор все още има някакъв шанс, но това е благодарение най-вече на Любо Пенев. Не е нормално един футболист да няма от ЦСКА в отбора. Спас Делев го викат само за купон. Положението просто е трагично.