Беля с евентуалния спортен министър

Публикувано на: 28.05.2013 20:27

Автор: Проспорт.бг

©Интернет
Проф. д.ф.н. Мариана Георгиева-Бенчева,
Проектоминистърът за Министерството на младежта и спорта Мариана Георгиева-Бенчева влезе в турболенция преди да е гласувана за поста, да не говорим за приемане на длъжността и решаване на проблематиката в двата ресора.

В мрежата се завъртя видео с речта на професорката от Иститута за български език към БАН на 3 май на предизборен митинг на ДПС. С пламенен тон и безупречна дикция дамата без съмнение се харесва на хората. Посланията на много места звучат демократично и справедливо. Но заключението на финала, че ДПС е еворпейският паспорт на България смущава не само крайните националисти. Българското общество отдавна прие без съпротива това формирование и днес е глупаво да се прави на превъзбудено с пискливи тонове.

Но дори така, дори с най-честни граждански намерения, професорката би трябвало да не забравя, че ДПС има противоконституционен характер. 

 "...в една истинска правова държава независимо от това към коя етническа или религиозна група принадлежи всеки трябва да има еднакви права и свободи", казва големият познавач на българските въпроси и световен дипломат Месут Йълмаз. Дори и той твърди, че етническите партии са недопустими, а в нашия случай неконституционни (Конституция на България, Член 11 ... (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт).

Голямата истина е, че не ДПС е европейският паспорт на България, а хора, като професор Мариана Георгиева-Бенчева от модерната с днешна дата "гражданска квота"  са тескеретата за модернизация на ДПС пред България.

Да се твърди, че ДПС няма етнически характер и подчертано етническо начало е лъжа. Нищо повече.

Българското общество прие през 90-те за най-нормалното да се легитимира ДПС и за това е хубаво да бъде внимателно, когато си играе на национализъм.

ПЪЛЕН ЗАПИС, С ОТЛИЧНО КАЧЕСТВО, НА ВИДЕОТО С РЕЧТА НА ЕВЕНТУАЛНИЯ МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА: