Майкъла-единица мярка за празно говорене

Публикувано на: 01.06.2013 22:09

Автор: Явор Пиргов, sportline.bg

©Фейсбук
Много са местата в този вид на стадиона.
“ЦСКА има некадърно ръководство”, “Собствениците на ЦСКА са трагедия”, “ЦСКА е селски клуб”… Думите са извадени от изказвания на Георги Илиев – Майкъла пред медиите отпреди около година. От седем месеца подобни думи от устата на бившия футболист на “армейците” и настоящ строителен предприемач не сме чували. Причината? Много просто – Илиев се сдоби с директорски пост в Борисовата градина. Назначиха го и млъкна. Нападките към управляващите в Парка на свободата секнаха. Хулите от рода “ЦСКА няма школа, няма терени, няма база”, се превърнаха в обещания и пак по неговите изказвания разбрахме, че всъщност собствениците са изливали и изливат торби с пари, но тези под тях не ги харчели правилно.

Спомням си деня в началото на октомври, когато се обадих на Майкъла с въпросите: “Г-н Илиев, наистина ли вече сте новият изпълнителен директор на ЦСКА? Какви са плановете, целите, задачите ви? Какво ще промените?” “Още не съм назначен официално, но вече съм се захванал с работата. Скоро ще официализираме всичко. ЦСКА тръгва по нов път. Сега не искам да говоря и да давам обещания пред медиите. Ще говоря след 40 дни, когато завършим изграждането на двата терена за юношите”, бе отговорът на ексфутболиста, който по-старите фенове помнят като Тарабата.

40 дни минаха. 140 също се изтъркулиха. И 240 пъти Илиев посрещна зората като шеф на ЦСКА, но от заканите му нищо не се случи. Дори това, че за него ще говорят делата му. Дела няма. Все още само думи, думи, думи… Изпразнени откъм съдържание и смисъл. Стигнахме до там, че запалянковците вече имат готово словосъчетания: “Майкъла ли каза? Аааа значи е лъжа”. Май, май…така се оказва, а “Майкъла” се превърна в мерна единица за неспазено обещание или изречена глупост. Че на Илиев езикът работи по-бързо от мисълта вече е ясно, но за жалост всичко това в момента рефлектира върху ЦСКА.

Още в първите му дни на “Армията” той категорично заяви, че Стойчо Младенов е “добър треньор, но е замесен в корупционни схеми”. Впоследствие не се посвени да атакува всички мениджъри и да ги нарече пиявици, които пият “кръвта на клуба”. Не спомена само едно име – това на Лъчезар Танев. Приятели са все пак. А когато Sportline.bg пръв извади на бял свят документите от делата, които води Танев срещу “червените”, се оказа, че Илиев дори лобира “Човека по-бързо да си вземе парите”.

Некоректното отношение на директора обаче не спираше до тук. След като два-три месеца не спираше да критикува Стойчо Младенов и в крайна сметка Екзекутора на Ливърпул бе уволнен, а на негово място бе назначен Миодраг Йешич, Илиев побърза да излезе под светлината на прожекторите и да заяви, че смяната на наставника е ненавременна. Ударите по новия започнаха, а ние се чудехме на четна или нечетна дата да слушаме и вярваме на Тарабата. Първо се отказа от коментари по спортните въпроси и обяви, че ще говори само за строителните ремонти на “Армията”. В следващия момент обаче бързаше да сподели с обществеността, че е казал на Йешич как да реди състава и колко смени да прави по време на контролите. Ден по-късно словесната акробатика отново взимаше връх и ставаше ясно, че Илиев изцяло подкрепя треньора… Понякога противоречита се случваха в рамките на един ден, но изказванията му бяха даде – едното сутринта, а другото следобяд, или просто бяха пред различни медии. И така до поредната рокада, когато Майкъла ни каза, че бил против назначението на Йешич.

Играта обаче продължи и с Милен Радуканов. Когато ЦСКА биеше, директорът пръв заставаше пред камерите, за да обира овациите, а когато “армейците” се дънеха, строителния предприемач ни обясняваше, че за футбол не говори и за това да питаме наставника, Костадинов, Паро и скаутския екип… Е, добре. По футболните въпроси спираме и няма да коментираме обещанията му и ударите в гърдите за привличането на Камбуров. Но няма как да не споменем едно култово изказване на Илиев, в което обеща, че “Българска армия” ще прилича на “Олд Трафорд”. Добре, че не каза след седмица, месец или два. Но тук е моментът да попитаме: Г-н Илиев, и това ли е толкова вярно, колкото онова за терените, школата и собствените юноши?

Дограма, няколко лъскави орнамента и 200 места ВИП не топлят никой. Най-малко феновете. Онези фенове, които искаха още в края на миналата година да стъпят в своя дом, а шефовете бяха направили постъпки това да се случи, но именно Илиев задвижи контактите си в БФС, за да не се случи. “Рано е да домакинстваме на “Армията”. Ще видите напролет”, каза Майкъла. И? Е, поредното неизпълнено обещание. Да, ЦСКА играе в Борисовата градина, но еднственото по-различно нещо са модерните фасади. А, “Олд Трафорд” е толкова далеч.


Далеч от сърцата на публиката е и Георги Илиев, който за капак си позволи да каже, че Левски спечели титлата, защото има невероятни фенове, а нашите ги няма на трибуните”. Казахме ли ви да не му вярвате? Дори и това не позна, а “сините” останаха с калъфките. Но сравнението между двете публики и преимуществото, което даде на едните, му предопределиха бъдещето в Борисовата градина. Да, напускането му е само в ръцете на собствениците, но е ясно, че Майкъла вече никога няма да бъде приет от запалянковците. Той дори не ги изчетка, не ги погали с думи, за да опита да им затвори очите. Не! Той реши, че е над всички и всичко.

Всъщност той отдавна живее с тази заблуда. И ако е бил прав преди година, че собствениците дават много пари, но тези под тях не вършат нищо, да види каква е промяната в ЦСКА след идването му… Ако има доблест и реален поглед, сам ще си отговори и ще разбере какъв е най-полезният му ход.