Митата Якимов : Мразят ни, но ние сме силни и непобедими

Публикувано на: 16.07.2013 23:10

Автор: Цветомир Лазаров, sport1.bg

©trud.bg
Димитър Якимов
 Димитър Якимов е сред най-великите от великите в българския футбол. Митата вече е част от Надзорния съвет на ЦСКА. Труден на интервюта, Якимов все пак се съгласи да отговори на въпросите на Sport1.bg, за което искрено му благодарим.
 
- Г-н Якимов, завръщате се в ЦСКА. Честито!
- Благодаря ви. Дано е за добро.
 
- Оптимист ли сте?
- Заварих една тежка ситуация. Обществена тайна е, че когато "Титан" ни изгони преди 5 години ситуацията беше много различна. Имахме отбор, имахме публика и бяхме шампиони на България със Стойчо и Сашо Томов. Изгониха ни и нещата се промениха. Онзи ден бях на стадиона и ми стана много болно и мъчно. Боли ме сърцето. Няма хора, няма отбор... Стойчо се чуди какво да прави. ЦСКА има много шампионски титли, но тази през 2007-а беше като трън в очите на враговете.
 
- Александър Томов ли беше този трън?
- Да. Той трябваше по-мека форма да намери, защото му спретнаха заговор. За едни кирливи 800 хил. лв. взеха лиценза на ЦСКА, а ние бяхме на прага на Шампионската лига и 5-6 млн. евро. Това беше организирано. Много мразят ЦСКА още по мое време, а сега нищо не се е променило. Едно време ни мразеха, че сме много силни и непобедими, а през 2007-а беше същото.
 
- Ще възкръсне ли ЦСКА?
- Казват, че българският футбол е безсмислен без ЦСКА и Левски, но това са измишльотини. Врагът си е враг и той ни мрази, но аз мисля, че ще излезем от кризата.
 
- В какви срокове ще стане това?
- На първо място трябва да се върнат някои от футболистите, които разтрогнаха това лято. Това е работа на Стойчо, но ще му бъде много трудно. Тези, които бяха в организация с "Титан", трябва да си понесат наказанията. Перничаните бяха умишлено внедрени, за да унищожат клуба. Това е 100%.
 
- Доволен ли сте, че с Жеков се връщате в ЦСКА?
- Доволен съм, но не сме само ние. Много хора си дадоха най-милото и драгото и десетилетия от живота за клуба. Бог да ги прости някои от тях. Но никой не се е оженил за ЦСКА и не може да седи вечно. Няма ли успехи - тръгваш си. Има ли - оставяш. Това е историята. Това е неминуемо. Всичко има начало и край. Когато отборът има проблеми, едни си тръгват, а други идват. Оптимист съм, пак казвам. Няма да е лесно, но ще се измъкнем.