Черноморец отговори остро на Литекс с отворено писмо

Публикувано на: 03.09.2013 14:50

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Цветан Кръстев
До ПФК Литекс, БФС и цялата футболна общественост в България

Уважаеми господа,

След мача Черноморец-Бургас - ПФК Литекс, не знаем на кого да вярваме: на нашите разбирания за футбол, или на финансовия директор на ПФК Литекс Ловеч г-н Величко Дихонов. 

Ние като професионален футболен клуб сме склонни да вярваме на безпристрастната оценка на г-н Антон Генов, който в едно известно спортно предаване, ясно и точно изрази своята професионална преценка за ситуацията в 77-та минута на мача, в която абсолютно правилно бе отсъдено нарушение в атака на Николай Бодуров.

Приказките, изречени от г-н Величко Дихонов в тунела след края на мача срещу съдийската бригада и най-вече към Цветан Кръстев, са олицетворение на отношението, което ПФК Литекс демонстрира спрямо българското футболно съдийство. Ще ни трябват няколко дни ако трябва да припомним на г-н Дихонов всички съдийски "грешки" в полза на ПФК Литекс през последните 15 години. За справка, само преди по-малко от година, реферът Александър Костадинов безцеремонно ощети бургаския клуб в срещата Литекс - Черноморец (1:0). След този мач не си спомняме г-н Дихонов да е имал претенции към съдиите?

Затова молим г-н Дихонов да спре да оказва натиск върху съдиите и да заблуждава футболната общественост с неговите "професионални" виждания.

През последните години, не един или двама съдии са страдали от подобен натиск от страна на ПФК Литекс. За някои от тях дори срещите, които са ръководили с участието на ПФК Литекс, се оказват последни в техните професионални кариери, тъй като са наказани до живот да не ръководят футболни мачове. Ясно е за всички, че целта на тези действия е трайно насаждане на страх у съдиите, които в бъдеще ще ръководят двубои на ПФК Литекс. С това излишно създаване на напрежение, клубният ни футбол тъпче на едно място и затъва все повече.

Ние от Черноморец-Бургас подкрепяме изцяло клубната политика, която ПФК Литекс демонстрира в последните две години, с налагането на собствени юноши, израснали в академията на клуба, но считаме, че тази порочна практика спрямо съдийската институция, трябва да бъде прекратена. Само така тези млади футболисти ще разберат, че всичко се решава на терена, а не извън него.

ПСФК Черноморец-Бургас адмирира обективността на допълнителния асистент съдия Цветан Кръстев в срещата между Черноморец и Литекс, и призовава всички български съдии да действат по този начин. Само така има надежда, че българският клубен футбол ръка за ръка с българското футболно съдийство, ще могат да вървят нагоре.