Токио е домакин на Олимпидата през 2020-а

Публикувано на: 08.09.2013 11:11

Автор: Проспорт.бг

©tokyo2020.jp
Официално бе съобщено, че Токио ще приеме олимпийските и параолимпийските игри през 2020 година. Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви името на победителя. Японската столица получава правото да организира най-големия спортен форум за втори път след 1964 година.
 
На финалния кръг бяха останали кандидатурите на Токио и Истанбул. Първо от борбата отпадна Мадрид, който бе елиминиран от битката срещу Истанбул. Токио директно продължи в последния етап, тъй като получи най-голяма подкрепа сред членовете на международния олимпийски комитет. Испанската столица за трети пореден път се провали в опита си да приеме най-големия спортен форум в света.
 
Иначе първо бе представена кандидатурата на Истанбул, следвана от Токио и Мадрид.
 
Турската столица, който кандидатства за този форум за пети път в последните 20 години, заложи на това, че събира европейската и азиатската култура в едно. Премиерът на страната Ердоган обеща за "нулева толерантност" към допинга.
 
Кандидатурата на Япония бе представена от министър-председателя Шиндзо Абе, който гарантира, че това е "безопасно място за провеждане на Олимпиада" (заради цунамито във Фукушима през 2011 година и последвалото земетресение). Той подчерта, че нито един японски състезател на последната Олимпиада и Параолимпиада не е бил уличен в употреба на забранени вещества.
 
Мадрид пък обеща "разумна, надеждна и сигурна Олимпиада". Премиерът Мариано Рахой подчерта, че 80 % от нужните обекти за форума вече са построени, наред с това, че испанската столица е забавна и е популярна туристическа дестинация.
 
В неделя на сесията на МОК в Буенос Айрес пък ще бъде взето още едно важно решение, което е от особено значение за българския спорт. След 15.00 часа ще стане ясно кой от изброените спортове ще бъде в олимпийската програма за Игрите през 2020 година - скуош, бейзбол/софтбол или борба. Във вторник пък ще стане известно името на новия президент на МОК след оттеглянето на Жак Рох, който прекара на този пост 12 години.
Етикети: Олимпиада, Токио, 2020