05.02.2009 - ловът на вещици в БФС започна

Публикувано на: 05.02.2009 15:14

Автор: Проспорт.бг

©e-vestnik.bg
Вещица в полет
Ловът на вещици ще бъде официализиран днес от БФС на първото заседание на Изпълкома на Централата. Днес освен всичко ще бъде утвърден отговорника за националните отбори. Съвсем нормално...

Съвсем нормално, ако не беше един грозен процес, който се разиграва в седмицата след конгреса на Съюза. Уплашените за комата хляб селекционери на разните национални гарнитури са запретнали ръкави да направят доклад кой млад играч на България с кой Агент има договор. Звънят по клубовете на клубните треньори за информация (Проспорт.бг разполага с конкретни имена). Още неутвърден, един човек е запретнал ръкави. Целта е ясна. Лов на вещици и рязане до кокал.

Никой не си е задал въпроса кой наставник с какъв лиценз се е представил за поста селекционер. Никой не е имал и намерение да разбере, че всички са нередовни. Освен, че са нередовни е очевидно, че са и неграмотни. Вместо да звънят и да излагат секретната информация на риск, можеха да идат при секретаря на Комисията на лицензираните агенти Бончо Тодоров и да питат. Там се регистрират договорите.

Прогноза Проспорт.бг. Със сигурност новият отговоринк за националните отбори е бил съдружник не с Милко Бански. Танев е лидер в представителния отбор по клиенти, но изостава със следващите генерации и трябва да се навакса.

Там обаче идва Боби Божинов. Няма жив човек в държавата, който да е надиплил повече договори с играчи от следващите генерации от Боби и сина му Илиян. Според някои отношенията на Божинов и Емил Костадинов напоследък били много хладни. Ако е нужно, ще се затоплят. Така хем ще печелят, хем ще са доволни. Проблемът е, че Божинов е цел за отстрелване на бившите съдружници от "Танев, Сираков и Ко", където именно наскоро лицензирания импресарио беше служител.

Боби Божинов, обаче заигра много тънко с Йордан Лечков, а всичко това съвсем не е без значение. Като неуспех за двамата се приема оставането на Наско Зехиров в ЦСКА. Очевадно е, че Лечков събра немалко момчета от отбора, участвал миналото лято на финалите на европейското първенство до 19 години в Чехия. Към тях можем да прикрепим успешно маневриращият Ивайло Андонов, който освен собственик на клуб е и помощник-треньор на най-важната юношеска формация - до 19 години. Именно неговите Милчо Макенджиев и Виктор Петаков се оказаха скоропостижно в Сливен през зимата, след като Надин загуби близо 50 милиона евро и сви харчелъците в Мездра.

Третият силен играч в националните отбори ще бъде Стойчо Стоилов. Той се лицензира заедно с Боби Божинов и при новата конфигурация Литекс става непоклатим. Оттам и бизнеса. Не бива да се поставя въпроса как лицензиран Агент е Главен мениджър на Литекс, защото свободни форми за работа има достатъчно, така че формално да не се допуска нарушение. Според Статута на агентите, лицензиран такъв не може да бъде служител в клуб, национална или международна футболна асоциация.

Най-големи щети най-вероятно ще понесе ЦСКА-АС'23, управлявана от Емил Данчев. Никой няма да му прости Димитър Бербатов. Играчът не само донесе луди комисионни и отлични позиции на своята агенция, но и стана капитан на националния отбор. Най-големият! Само преди ден агенцията подписа с нови подрастващи национали и сега един от треньорите най-вероятно е предал доклад с невярно съдържание. Дано не му вземат коматчето...

Другите агенти не се коментират, защото те имат по-различен маниер на работа. Повечето от тях играят класически дилъри и не изповядват философията - всичко за мен, или нищо за другите.
Етикети: Вещица