IMG обяснява емоцията ЦСКА - Славия, иска двата отбора в тройката

Публикувано на: 16.09.2013 18:49

Автор: Проспорт.бг

©michaelblogs.com
Представителят на фирмата IMG за България Ива Георгиева даде специално интервю пред Sportal.bg, в което направи доста интересни разкрития. IMG има изготвен проект и смята да построи най-модерния стадион в България. Там ще могат да се играят мачове от най-високо ниво. Съоръжението, с прилежащите площи, ще струва 40 милиона евро и ще бъде с капацитет от 25 хиляди места, като ще има опция за допълнителни 5 хиляди. То по всяка вероятност ще бъде построено на мястото на стадион "Славия", тъй като не съществява възможност това да се случи в Борисовата градина. Мястото, където евентуално ще бъде построено, предизвика доста спорове, полемики и всевъзвожни интерпретации. Стигна се дотам, че между силните фигури в ЦСКА и Славия - Александър Томов и Венцеслав Стефанов, да се разрази престрелка чрез медиите. 
 
В началото на разговора Георгиева изрично заяви, че практиката на компанията не включва предварително обявяване на детайли по проекта, но този път ще направи изключение заради огромния медиен и обществен интерес. Целта е да се стопират по-нататъшни спекулации. Георгиева добави още, че след като бъде подписан договор, представители на световноизвестната фирма, която е изградила едни от най-модерните стадиони в света, ще дадат официална пресконференция. 
 
- Здравейте, г-жо Георгиева!  Да започнем оттам. Вярно ли, че IMG ще строи нов модерен стадион в България? 
- Бързам да направя следното уточнение. В разрез с практиката на нашата компания е да даваме изявления преди нещата да са се случили официално. По простата причина, че ако случайно проектът не се осъществи, да не ни обвинят, че само сме си приказвали. Но сега ще направя изключение, тъй като се появиха доста различни информации и интерпретации в медийното пространство. Затова като сключим официален договор за изграждането на нов стадион, ще дадем пресконференция. 
 
- Какъв всъщност е вашият замисъл? 
- Целта на нашата компания не е да изгради един стадион и да го остави на произвола на съдбата. Ние имаме намерение да подпомогнем българския футбол като цяло. Защото най-лесно е да се изгради едно съоръжение и след няколко години то да бъде занемарено. 
 
- Вярно ли е, че ръководството на Левски ви е отрязало за построяването на нов стадион на мястото на "Герена"? 
- Вижте, ние вече сме сключили договор с БФС и ще разчитаме на съдействието на футболната централа. На тази база проведохме разговори с част от най-популярните клубове. Не е вярно, че ръдоводството на Левски ни е отрязало за построяването на нов стадион на мястото на "Герена". Лично аз разговарях с Иво Тонев още по времето, когато беше изпълнителен директор на клуба. Той ясно ми обясни, че Левски има намерение и финансовата възможност сам да си изгради нов модерен стадион. После ме поканиха на втора среща, където ме попитаха дали има вероятност да им помогнем с мениджмънта на стадиона. Отговорих им, че може да разчитат на нашата помощ, тъй като в политиката ни влиза цялосното подпомагане на българския футбол. Но все пак това ще е в някакви граници, тъй като ние не сме се ангажирали със стопанисването на обекта, каквато по принцип е нашата практика. 
 
- В последно време възникнаха множество спорове. ЦСКА и Славия дори стигнаха до конфликт на чия територия да бъде построен стадиона. 
- Проучвали сме възможността да строим и на мястото, където сега се намира "Българска армия", и на мястото на стадион "Славия". На този етап не виждам как може да изградим нашия проект в Борисовата градина. Много е трудно - направо невъзможно. На първо място не ни дават да изрежем дърветата около стадиона. Сами разбирате причината. Освен това съоръжението вече е дадено на концесия, а тя изключително трудно се прехвърля. На "Овча Купел" нещата стоят различно. Там има достатъчно място и освен всичко това г-н Стефанов проявява разбиране. Той определено иска да помогне. Още не сме взели крайно решение, но нещата клонят към стадиона на Славия. Не мога да проумея защо президентът на ЦСКА Александър Томов (б.р. - Томов не е Прездент на ЦСКА), не приема условията, които му предлагаме при положение, че са отлични. Неговото представяне на нещата не е коректно. Дори се опитва да се свърже с представителството на нашата компания в Германия, но му казвам, че просто няма шанс. Щом им напише писмо, те го препращат лично до мен. Информацията, че е искал комисионни обаче не е вярна. Разберете, новият стадион няма да е нито на Славия, нито на друг клуб. Той ще е на България и на родния футбол, като държавата няма да даде нито стотинка. Името на стадион "Славия" ще бъде променено. Както вече казах, имаме контракт с БФС и дори замисляме някои от дербитата да се играят там. 
 
- Какви условия предлагате на ЦСКА? 
- Много държа всички да ме разберете правилно и да срещна разбиране и помощ от медиите. Най-вече от ръководството на ЦСКА и хилядите им фенове. Ние изпитваме огромно уважение към всички тях и затова искренно желаем да им помогнем. Нямаме никакво намерение да ги откъснем от "Българска армия". Просто искаме да предоставим възможност на представителния им отбор да играе на един наистина европейски стадион. От своя страна пък ще им помогнем изцяло да си реновират техния стадион и тренировъчната база, където ще могат да играят юношите. Замисляме и една изненада за феновете на ЦСКА. Възнамеряваме част от тях да ги заведем на стадиона на Байерн Мюнхен, за да видят какво сме направили. Сигурна съм, че ще останат доволни. 
 
- Как точно смятате да помогнете на ЦСКА да реновира "Армията" и тренировъчната база? 
- Предвидили сме годишна твърда сума за ЦСКА и Славия, която хич не е малка. По груби изчисления "червените" ще прибират по 6 милиона лева на година, а "белите" - по 3 милиона. По този начин ЦСКА за две години може да превърне своя дом в меко казано приличен вид. Освен това ще има реалната възможност да изгради база и терени за своите юноши. 
 
- Какво поиска в замяна Александър Томов, за да играе ЦСКА на новия стадион? 
- Г-н Томов ми каза категорично, че иска да реновираме "Българска армия". Точните му думи бяха: "Ако напуснем "Армията", феновете ще ме обесят". Нашата цел не е да реновираме даден стадион, а да бъдем от полза на целия български футбол. Искаме да изградим модерно съоръжение, където ще могат да се играят мачове от най-високо ниво. Затова държа феновете на ЦСКА да ме разберат правилно. Никой не иска да ги откъсне от техния дом. Той ще си остане такъв. Ние дори ще им помогнем да го направят много по-приветливо място за провеждане на срещи. Защото ясно личи, че и предишното и сегашното ръководство нямат тази възможност. Ако имаха, досега би трябвало ЦСКА да се радва на европейски стадион. 
 
- Може ли да разкриете повече подробности за новия стадион? Колко ще струва и с какъв капацитет ще бъде? 
- Смятаме да бъде с капацитет от 25 хиляди места, като ще има възможност при необходимост да се увеличи с още пет хиляди. Инвестицията на проекта ще бъде 40 милиона евро. Смятам, че тя ще е най-голямата до този момент в българския спорт. Но изграждането на стадиона е най-малкият проблем. Както знаете, изискванията са доста големи. За да се сдобием с най-високата категория, са нужни още доста неща - като леглова база, паркоместа и много други. Искам да споделя, че идеята на БФС да кандидатства за мачове от Европейското първенство през 2020 година е чудесна. Тя ще може да бъде осъществена само при наличието на такъв стадион. Не мога да разбера примерно в Германия как два гранда може да играят да един стадион и да бъдат доволни, а в България някои се дърпат. Тук е моментът обаче да благодаря на и на предишното правителство и на БСП за разбирателството и подкрепата, която ни оказват. 
 
- Да предположим, че ЦСКА и Славия стигнат до споразумение. Вие какви изисквания ще предявите към тях? Не може да нямате такива. 
- Разбира се, че ще имаме изисквания. И то конкретни. Целта пред двата тима ще бъде попадането в тройката. Другата основна задача е връщането на публиката. Много е важно да играят качествен футбол, за да може да има интерес. Освен това няма да бъдем безразлични как инвестират парите, които получават от нас. Ние ще държим те да се харчат разумно, като се инвестират в детско-юношеските школи и материалната база.