Пинто: Сираков убиваше Левски всеки ден

Публикувано на: 30.10.2013 10:58

Автор: Проспорт.бг

©
Понякога един чужденец може да дойде и да каже истината за случващото се у нас много по-добре от нас, самите българи. Горе-долу е такава ситуацията и в Левски. Знаейки каква фигура е Наско Сираков, нито един от българите на „Герена" не посмя да го атакува по какъвто и да е по­вод нито докато беше в клуба, нито след на­пускането му.
 
А признанието за това, че Сираков не е бил обичан в съблекалнята, излезе от непредубеден чужденец - Нуно Пинто. Португалецът за пръв път обясни открито как са реагирали всички „сини" на непрестанните критики на вече бившия директор, както и какво е свършил той, докато е бил на „Герена". В края на интервюто, което даде за "Меридиан Мач", португалецът със задоволство каза: „Сигурен съм, че Наско ще прочете това интервю..."
 
Освен темата с бившия шеф, Пинто говори и за това правилно ли беше съблечен Петев и остава ли самият той, за да стане шампион с Левски.
 
- Нуно, оправи ли се вече настроението в съблекалнята след успеха над Ботев (Пд) с 1:0?
- Атмосферата е добра. Не само защото спечелихме срещу Ботев. По принцип всички се харесваме и отношенията в съблекалнята са добри. Единственото, което не беше на ниво, бяха резултатите в последно време.
 
- Какво се промени в последната седмица, защото изглеждахте по различен начин, в сравнение с мача с ЦСКА и като игра, и като желание?
- Не знам какво се е променило. Честно ти казвам - нямам идея. Но е хубаво, че показахме желание, по-добра игра и спечелихме мача в крайна сметка. Сега е най-важно да продължим в същия дух.
 
- Победата над Ботев бе хубава, но вие успяхте ли да осъзнаете всъщност колко болка причи­нихте на феновете с онова 0:3 срещу ЦСКА?
- Разбира се, че знам. Трудно е за феновете да приемат такъв резултат, трудно е за нас. Единственото, което мога да направя, е да се извиня на всички тях.
 
- Да те върна на една ситуация в този мач. При резултат 2:0 се видя на камерите как Тони Здравков ти дава указания, а ти сякаш не искаше да го слушаш. Имаше ли някакво напрежение между вас?
- Нямаше никакъв проблем. Той просто ме извика, защото говорим един и същи език и ми каза, че трябва да се борим. Без значение от резултата, ние трябва да се борим, да покажем някакво желание. Защото дори да паднем с 1,2,3,4 гола, но ако се борим, ако покажем желание и дух, всичко е наред. Можем да кажем, че сме нямали късмет. Но ако не направим нищо в мача, тогава е лошо. Тони Здравков ми каза точно това. А иначе нямаше проблем между нас. Можеш да си представиш... Падаме с 0:2 от ЦСКА и ми беше трудно да слушам указанията на Здравков или каквото и да е.
 
- Доколко ви се отразиха катаклизмите в седмицата преди мача, събличането на Ивайло Петев?
- Нашата работа не е да коментираме такива неща. Ние трябва да тренираме и да играем. Но ако наистина този треньор, Ивайло Петев, е дал интервю и е казал, че е от ЦСКА, е разбираемо донякъде това, което се случи. Говорим за грешка на Наско Сираков. Защото всеки знае отлично за каква вражда става въпрос между Левски и ЦСКА и ако той го е поканил за треньор, трябва да бъде винен. Мисля, че такова нещо е невъзможно да се случи. Един треньор обяснява, че е от ЦСКА, и после идва в Левски, феновете няма как да го приемат. Това не значи, че не е добър треньор, сигурно е такъв, но да поканиш фен на ЦСКА...
 
- Как се чувстватве при  новия треньор - Тони Здравков? Всеки си има собствена методика...
- Чувствам се прекрасно. Той провежда интересни тренировки. Тони разбира много от футбол. До този момент той върши добра работа.
 
- Знаем, че договорът ти изтича през зимата. Искаш ли да го продължиш?
- Вече казах своето желание - искам да остана в Левски. Вече преговарям с Йовов за нов договор. Надявам се скоро да се разберем.
 
- Преди време изгониха трима твои колеги от състава, един от които ти е приятел и сте с един агент - Кристовао Рамос. Не ти ли се прииска тогава и ти да напуснеш Левски?
- В момента съм добре. Преди време обаче не разбирах защо се направи това. Изгониха четирима души, Мулдер се върна, но все пак. Никой обаче  не разбра защо бяха извадени от състава тези футболисти. Първо Наско Сираков изгони ВлаДИмир Гаджев, без никой да разбира защо се случва това, след това го върна, но веднага натири още четирима. И пак не разбирахме защо. Не е моя работа по принцип да коментирам, защото Наско Сираков е шеф, а аз съм само футболист. Но никой наистина не разбираше неговите решения. 
 
- Няколко пъти сам спомена Наско Сираков. Явно в съблекалнята е много по-спокойно без него, той доста ви критикуваше...
- Да кажа първо само за себе си. Аз, лично, никога не съм имал проблеми с Наско Сираков. Но просто се случваше така, че отварям вестниците на следващия ден след мач и той всеки път убиваше Левски. Всеки мач казваше, че не играем дооре.
 
Падаме - не сме играли добре, бием пак същото. Може би е бил прав, но нека погледне себе си. Сираков беше 4 месеца директор, а не направи абсолютно нищо. Затова трябваше да млъкне и толкова. Само критикуваше отбора, а какво направи самият той? Само гонеше играчи.
 
- Нека сега поговорим за следващия мач с Локо (Пд). Успя ли да гледаш играта им срещу ЦСКА и какво е мнението ти за този тим?
- Не успях да гледам мача им с ЦСКА, но знам качествата на Локо (Пд).Те са силни, особено много у дома, където теренът не е добър. В Локо (Пд) само ритат топката напред, където разполагат с доста здрави и високи футболисти. Ще бъде много труден мач. Но ние знаем нашите силни страни и качества и сме наясно, че можем да се справим.
 
- Ще играете на празен стадион. Това ли беше по-доброто решение, или да се проведе мачът на неутрален терен, но с публика?
- Не знаех, че ще се играе на празен стадион. За нас е по-добре да има публика. Заради феновете се играе футболът, все пак. Освен това, ако вкараме първи и втори гол, феновете на другия отбор се обръщат срещу него и това може да е от наша полза. Но това не е мое решение и щом се налага, ще играем без публика.
 
- Почти всички твои колеги казват, че сте в криза зара­ди загубената сре­щу Славия титла през  миналия сезон?
- Да, до голяма степен. Някои играчи не могат още да забравят този мач. След това се върнах­ме от почивка и започнахме сезона със загуба в евротурнирите. Разбирате ли, за един месец изгубихме всичко - титлата, Купата и отпаднахме в Европа. И наистина е трудно да се забрави такъв период и да се продължи напред.
 
- Имате ли все още шансове за титла?
- Със сигурност имаме шансове за титлата. Ние трябва да гледаме себе си. Ако играем, както срещу Ботев (Пд), можем да победим всеки. Със сигурност другите тимове няма да печелят всеки свой мач. Освен това, срещу всеки пряк съперник ще имаме още мачове в плейофите. Така че има още страшно много време до края на се­зона и може нещата да се обърнат.