Проспорт.бг бе първият разследван за ЮАР-България

Публикувано на: 16.11.2013 10:34

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Информацията, че ФИФА стартира собствено разследване за контролата от 24 май 2010 година, завършила 1:1 в Йоханесбург ме връща към "мил" спомен, свързан именно с този мач. И ако три години и половина "топката все още е в центъра" за разследването, то Проспорт.бг си имаше работа със специализираните органи още на третия ден. С ГДБОП.
 
Вероятно феновете си спомнят, че тогава мачът не се излъчваше по нито една телевизия. Помня, че не повече от час преди началото накарах сина си и основател на Проспорт.бг Светослав Костадинов да огледа Глобалната мрежа за сигнал. Той тъкмо се бе прибрал за няколко дни от специализация в Спортния университет в Кьолн. Светослав намери отличен сигнал и освен това с предоставено право за претранслиране на сигнала. 
 
За всеки случай той пусна официално запитване за разрешение до сайта и получи писмено такова. Видно бе, че точно този сайт има права за пренос със собствен рекламен пакет, коментатори и т.н. Пуснахме мача в Проспорт.бг. Над 26 000 души го гледаха.
 
На следващия ден на телефона ме потърси офицер от ГДБОП и ме покани в дирекцията на следващия ден. Попитах го какво точно ги е разтревожило с мое участие, а той накъсо и хладно ме отряза, че нямали такава практика да информират предварително. Върнах му, че все пак разговаря с бивш офицер и няма нищо страшно ако ме информира, за да мога ако е нужно да осигуря документация или каквото и да е. Вероятно ме провери и не след дълго ми позвъня отново и ми каза, че Проспорт.бг е излъчвал мача ЮАР-България незаконно, поради което е постъпил сигнал в дирекцията и ако имам документация, то да я представя на следващия ден. Беше ясно, че някой "доброжелател" ни е натопил, но не е имал представа, че сме участвали официално в преплуването на Дунава. И едно топене не може да ни удави.
 
Отидохме заедно със Светослав и естествено се подсигурихме с проведената кореспонденция. На път за там ми звънна мой познат от години висш офицер именно от тази  структура и ми благодари, че сме му осигурили възможност да гледа мача. Той е голям фен. Не му казах нищо.
 
Млад човек от ГДБОП ни вкара в стая, след като се разделихме с личните си карти и ни връчиха карирани листове за обяснение. Междувременно младежът с тон, нетърпящ възражения, ми прочете едва ли не присъдата, без да се е запознал с обстоятелствата. Каза ми, че твърдо отивам на прокурор и оттам в съда. Абе завъртя тоягата.
 
Честно казано изпитах порив да се изсмея, но се държах възпитано. Посъветвах го, докато напишем кратко обяснение и му подредим доказателствата да ми прегледа досието. Личната ми карта е в него. Сигурен съм, че там има интересна информация, без някога да съм я виждал лично. И заплахите не са добър подход. Още по-малко може да се очаква силен резултат.
 
Точно така и стана. Младият колега се върна омекнал и сговорчив. Освен това съвсем "приклекна", като видя документацията и приложеното обяснение. В крайна сметка ме попита дали ще се съглася да подпиша един документ, за да си свърши и той работата. Този документ беше предупреждение, с което се съгласяваме. А именно да не излъчваме мачове, без договор за съответните права. Подписах и си пазя документа. Оттогава не съм си и помислял да правя пренос на мачове на живо. Има начини. Има съвсем легални начини това да се прави. Но знам, че отново в ГДБОП ще получават сигнали, а иначе кадърните офицери по линия на "Киберкрайм" са недостатъчно и ще трябва да се товарят с безмислени срещи и разпити, вместо да притискат именно организираната престъпност и криминалите в Глобалната мрежа..
 
Оттогава знам кой ни е натопил. И аз имам своите начини. Желая на тези конкуренти да бъдат най-добрите, най-големите, на посетените, най-печелившите, най-предпочитаните и два пъти по-силно им желая един ден се научат да бъдат и публицисти. Засега са просто крадливи. Лошо не желая никому!
 
Иначе успех на ФИФА! Светоният футбол има нужда от катарзис. Българският съвсем.