България ще бъде домакин на елитните квалификации до 19 години

Публикувано на: 28.11.2013 19:52

Автор: Проспорт.бг

©bfunion.bg
Александър Димитров
Юношеският национален отбор на България до 19 години (родени след 1 януари 1995 година) попадна в компанията на Чехия, Швеция и Италия в група 2 на елитния кръг за Евро 2014 в Унгария. Нашият тим ще е домакин на потока, като мачовете ще бъдат на 24-ти (срещу Чехия), 26-ти (срещу Швеция) и 29 май 2014 г. (срещу Италия). В предишния етап на квалификациите отново приехме двубоите на своя територия, като събрахме пет точки от срещите със Словакия, Гърция и Албания.
 
Само победителят във финалното подреждане ще се класира за шампионата на Стария континент. Два от отборите, срещу които "лъвовете“ на Александър Димитров ще се изправят, вече са имали сблъсъци с този набор на националния ни тим. На 23 септември 2011 г. България направи 0:0 с Швеция в първия квалификационен кръг за Евро 2012 до 17 години, а впоследствие и двата състава продължиха до елитната фаза на елиминациите.
 
Като част от подготовката за първия квалификационен кръг до 19 години тази есен записахме поражение с 0:1 в гостуване на италианците. Мачът се игра на 6 септември.
 
Няколко от момчетата, родени след 1 януари 1995 година, пък се изправиха срещу Чехия в елитния кръг за Евро 2013 за родени през 1994 г. в началото на лятото. Двубоят тогава бе в Португалия и завърши 1:2.
 
"Познаваме съперниците. Труден жребий, но при всички положения е по-добре, отколкото да сме в група 5 с Испания, Германия и Дания. Да си призная, очаквах да имаме за съперници испанците, немците и италианците, но познах само за единия от тези отбори. Така или иначе, няма лесни мачове. За нас беше задължително да се класираме за елитния кръг и успяхме да свършим работата си, с което показахме и възходящата линия в представянето на всички национални отбори на България. Сега никой не може да ни забрани да се забавляваме и да мечтаем в следващите срещи. Заедно с ръководителя на ДЮФ към БФС Пламен Михов, заместник-изпълнителния директор Тервел Златев и президента Борислав Михайлов обсъдихме и имахме няколко идеи за това как диалогът с клубовете да стане още по-добър. Без тях ние не можем да продължим да се развиваме, но аз съм оптимист, че ще имаме пълното им съдействие и разбирателство, а и виждам, че напоследък президентите на клубовете все по-често изтъкват, че националният отбор и интерес е над всичко останало. Едно силно представяне на елитния кръг може да повиши не само цената на футболистите, но и да допринесе за израстването на имиджа ни като нация и като класа.
 
Стискам палци да успеем да се съберем в пълния си вид, да няма контузени играчи в подготвителния период или пък по време на официалните мачове. Имахме доста кадрови проблеми в първата квалификационна фаза, съпътстваха ни контузии, имахме и футболисти, които бяха призовани при младежите. Разчитам на помощта на всички клубни треньори, ръководители и президенти, ще търся тяхното съдействие, както и това на селекционера на „А“ националния тим Любослав Пенев, който винаги е бил до нас и с готовност ни е помагал.
 
Радвам се, че сме взели и домакинство, защото у дома и стените помагат. Не трябва да пропускаме този шанс да покажем стойността си, да демонстрираме, че продължаваме да имаме таланти, въпреки че се говори, че те са все по-малко. Отговорността за клубния и националния футбол е много голяма. Сега сме сред 28-те най-добри отбора в Европа, Дай Боже през лятото в Унгария да сме чсст и от Топ 8“, каза Александър Димитров пред официалния сайт на БФС.
 
Отдел „Връзки с обществеността и медии“ на БФС