ПФЛ заби "ръждив нож" в сърцето на Левски

Публикувано на: 16.12.2013 14:48

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
И от Българската професионална футболна лига (БПФЛ) изпратиха писмо до "Газпром" с молба за спонсорство. И за организацията, и за всички клубове.
 
Лигата тръгна по пътя, прокаран от отборите в "А" група (без Левски естествено) през август. Тогава с писмо клубовете поискаха "Газпром" да разпредели своите футболни милиони за България между всички поравно, вместо да дава само на "Герена". По "синия" план се работи от близо 3 години и засега няма нито окончателно "да" от руска страна, нито окончателно "не".
 
Дългото писмо от лигата е подписано от нейния генерален мениджър Атанас Караиванов. Част от текста: "Предвид многобройните публикации в средствата за масова информация във връзка с намерението на компанията "Газпром" да обезпечи парични средства в помощ на българския футбол, в това число детско-юношеския, БПФЛ изразява своето желание да приеме такива средства и да стане гарант за тяхното справедливо и прозрачно разпределение и изразходване сред футболните клубове - членове на БПФЛ, с цел да се способства развитието на детско-юношеския футбол посредством подобряване на материалната база и качеството на тренировъчвания процес и по такъв начин за въвличането на все повече подрастващи към тази игра."
 
В замяна се предлага реклама чрез фирмата "Футбол Про Медия", като се сочи, че тя държи рекламата, телевмизионната и радиотранслацията на мачовете от първенството до 2016-а. Странното е, че 40% в компанията притежава Тодор Батков, който държи 91% от Левски. А Караиванов е шеф и във "Футбол Про Медия".
 
Писмото е адресирано до Алексей Милер ("Газпром"), Леонид Чугунов ("Южен поток"), Вадим Гуринов ("Стройтрансгаз"), премиера Пламен Орешарски и до... председателя на руската Дума Сергей Наришкин. Точно в парламента в Москва се дискутира ограничение и дори забрана държавни компании да наливат пари в спорта.
 
Естествено, писмото бие по интереса на Левски, но всичко е въпрос на гледна точка и... интереси.
Между другото, шепне се за възможност "Газпром" да стане спонсор на Левски , а "Стройтрансгаз" (строителната фирма за "Южен поток") - на нещо по-глобално в българския спорт. Така нищо чудно накрая всички във футбола да бъдат доволни.
 
Доколкото някой в България може да бъде доволен, без да бъде ощастливен и от зло за ближния..., нанася тежка присъда по родната народопсихология вестник "Труд".
 
Напомняне на Проспорт.бг: Добре е от "Газпром" да са наясно, че в България всички са специалисти по справедливо разпределиние на чуждото имане. Толкова са специалисти, че във футбола говорим за виц.