Талант на "червените": ЦСКА дава шанс на младите

Публикувано на: 18.12.2013 13:02

Автор: Проспорт.бг

©cska.bg
Петър Витанов e определян като един от най-големите таланти в нашата школа. Преди няколко дни той дебютира за първия отбор. Пепи е на 18 години и вече подписа 3-годишен договор с клуба. След мача с Любимец, в който Витанов се представи отлично и асистира за втория гол на Антон Карачанаков, халфът сподели, че за него ЦСКА е сбъдната мечта. В България е играл само за червените. Три години се обучава във футболна академия в Англия, а сега мечтае да бъде основна част от мъжкия отбор на ЦСКА.

- Пепи, лесно ли се стига до първия отбор на ЦСКА?
- Не, в никакъв случай не е лесно. Нужни са много работа, много пот и много търпение. През всичките години трябва да си сериозен към тренировъчния процес и да имаш желание да станеш професионалист.

-От колко време тренираш с мъжкия отбор на ЦСКА?
- Малко повече от година тренирам с първия отбор.

- Разкажи повече за себе си. Кога започна да тренираш в школата на ЦСКА? Винаги ли си играл на позицията дефанзивен халф?
- В ЦСКА съм от 7-годишен. Почти през целия си живот съм бил в ЦСКА, с изключение на малък период, в който бях във футболна академия в Англия. Винаги съм бил вътрешен халф, дефанзивен или офанзивен.

- Кои са били твои треньори в школата?
- Филип Филипов беше един от първите ми треньори. След това - Ангел Калбуров. С него бяхме пет, шест години заедно. Той ми е помогнал много. За кратък период от време треньор ни беше Альоша Димитров, а сега е Сашо Борисов.

- Как се стигна до заминаването ти за Англия?
- Имаше проби тук в България, на които бях одобрен. Получих стипендия и заминах. Не беше професионална футболна академия, но мисля, че ми даде доста неща.

- На какво те научи престоят ти на Острова? Семейството ти беше ли с теб?
- Живеех сам в общежитие, имаше и други момчета от България, които много ми помагаха. В играта се научих на повече тактическа дисциплина, физически също напреднах много. Когато заминах, бях на 14 години. Живях в Англия три години. Липсваше ми много България, семейството и приятелите. Но отидох там, за да играя футбол, да правя това, което обичам.

-Защо започна да тренираш в ЦСКА, а не в някой друг клуб? След дебюта при мъжете каза, че това е сбъдната мечта за теб.
- Започнах в ЦСКА, защото това е клубът, който обичам. Винаги съм искал да играя тук.

- Много те хвалят в отбора, и треньори, и съотборници.
- Всеки ми помага, аз мога да науча много от абсолютно всеки в нашата съблекалня. Всички са големи имена и имат много по-голям опит от мен. Всички в треньорския щаб ми помагат да се развивам.

- Тодор Янчев ни разкри, че винаги оставаш след тренировка и работиш допълнително. Той се изказа много ласкаво за теб.
- Радвам се да чуя неговото мнение. Той много често си говори с мен и ми дава съвети. Аз се опитвам да науча колкото се може повече от него. Стремя се, колкото се може по-бързо да се уча и да се развивам.

- Много юноши, след като изиграят три, четири мача при мъжете, решават, че са звезди. При теб може ли да се получи подобно нещо?
- Не. Един мач не те определя като нещо особено, не те прави футболист. Знам, че във футбола си толкова добър, колкото последният ти мач. Трябва да се доказваш на всяка тренировка.

- След дебюта ти в събота срещу Любимец започна да даваш интервюта. Това, че ставаш известен и феновете започват да говорят за теб, ще те промени ли?
- Това е по-скоро нещо формално , то е част от работата ни. Няма да се променя.

- Стойчо Младенов нарече годината оздравителна. Но ти заяви, че ЦСКА има сили за първото място. Наистина ли го мислиш?
- Годината може да е оздравителна, но в някои мачове и с някои игри показахме, че можем да се борим за първото място. Най-силният ни конкурент е Лудогорец.

- Tреньорският щаб на ЦСКА е критикуван, че не дава път на младите. В същото време Чочев е основен футболист, Карачанаков и Грънчов също играят, макар да не са титуляри. Долапчиев има 4 гола през сезона, 8 момчета от юношите старша възраст тренирате с първия отбор, четирима от вас имат договори. Това за какво говори?
- В ЦСКА се дава шанс на младите футболисти. Абсолютно всички са играли в контролите. Понякога шанс за изява имат и футболисти от по-малките възрасти.  Ние знаем, че ни трябва още време, за да докажем, че заслужаваме да сме в първия отбор. Всичко зависи от това как се държим на тренировка, как играем на терена.

- Какво си пожелаваш?
Да се наложа в отбора и да остана още дълго време в ЦСКА.

Анализ на специалиста:

Анатоли Нанков, пом. треньор на ЦСКА:
"Пепи Витанов е едно от най-талантливите момчета в нашата школа. Можем да кажем само добри думи за него. По време на миналия ни престой в ЦСКА, през 2012 година, той също тренираше с мъжкия отбор. Познаваме го от дете. Притежава отлична техника. Много бързо мисли с топката в крака. Има поглед върху играта. Пепи е много трудолюбиво момче. Ако продължава да се развива по същия начин, го очаква голямо бъдеще. Той е скромно, възпитано момче. Ща разчитаме на него и в бъдеще.”