Интервю на Чакмаков от "ЦСКА Завинаги" пред bTV Action

Публикувано на: 26.01.2014 16:42

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Александър Чакмаков
Председателят на сдружението "ЦСКА Завинаги" Александър Чакмаков гостува в предаването "Зона спорт" по bTV Action. Ето какво сподели той.

- Мислиш ли да ставаш президент на ЦСКА?
- В никакъв случай. В последните 17 години управлявам огромни финансови ресурси, егото ми няма нужда от това. Футболните клубове трябва да бъдат управлявани като търговски дружества. Нищо по-различно от bTV или моята фирма.

- Как така те припознаха като човека, който може да изведе "армейците" от кризата?
- Първо заради фамилията, защото съм безкористно свързан с ЦСКА. Второ, защото управлявам успешно бизнеса си. И трето, защото с баскетбола показах, че като кажа нещо го правя.

- Наясно ли си как се финансира клуба в момента?

- Не и не ме интересува.

- Върви ли към фалит ЦСКА?
- Няма да отговоря на този въпрос. Последният път, когато направих изказване по темата, бях обвинен от Александър Томов, че преча на клуба да се развива. Ще запазя мнението си до момента, когато стане ясно ще има или няма да има лиценз. Притеснен съм за лиценза.


- Защо шумно рекламираните инвеститори още ги няма?
- Това трябва да го кажат господата Томов и Тодоров.

- Какви са отношенията на сдружението с шефовете на футболния клуб?
- Цивилни и служебни. Имахме срещи с тях. Дали сме им меморандум и помолих Тодоров да ми отговори писмено.

Имахме обещанието на Томов да даде акции срещу инвестиции. Също така имаме желание да направим концепция за развитието на базата в Панчерево, заедно с клуба. Също така искаме проект за нов стадион. Но нямаме намерение да строим или да финансираме.

- А хора от сдружението искат ли да влязат в управлението?
- Този въпрос не е дискутиран. Ако някой индивидуално иска, то си е за негова сметка, но не вярвам. Идеята на сдружението е то да се превърне във фондация, каквито имат големите европейски клубове. Сдружението има за цел да възстанови базата и да помага на футболния клуб, независимо кой е собственик.

Инвестицията в трите игрища ще е около 2 милиона лева, инвестицията в сектор Г ще е около 250 000 лева. Ако ни се възложи издръжката на школата, са нови 300 000.

- Каква е целта, която си си поставил в ЦСКА?
- Искам да видя ЦСКА като модерен европейски клуб, водещ в България. Клуб, който има сериозни акционери и се управлява финансово прозрачно и не участва в договорки.

- Какво може да те накара да си тръгнеш?
- Никога няма да си тръгна. Дали ще бъда обикновен запалянко, или ще помагат инкогнито, или така че да се знае, аз винаги ще съм в ЦСКА.

- Колко пари са необходими, за да се спаси ЦСКА?
- Тиражират се различни суми. Не е важно колко пари са, дали са 4 лева или 4 милиона. Важното е който иска да спаси клуба, да има този ресурс.

- Ние в момента не знаем от къде идва финансирането на ЦСКА. Готви се трансфер на Венци Христов, който пропада заради пари. Нормално ли е това?

- Не е нормално изобщо да дискутираме Венци Христов. В момента темата не е дали ЦСКА взима Венци Христов, а дали ще вземе лиценз.

- Занимава ли се сдружението с търговска дейност?

- Не извършва никаква търговска дейност. Сдружението няма право на определена търговска дейност. Когато се направи търговско дружество, то ще се занимава с огромна дейност - търговска, маркетингова, рекламна, но под логото "ЦСКА Завинаги". Никога не сме ползвали емлбемата на ЦСКА.

- Предложил ли ти е Борислав Михайлов място в Изпълкома на БФС?
- Не, никога не сме говорили на тази тема. Не съм се замислял, бих казал, че не бих се занимавал с това. Но ако ме покани, чак тогава ще разсъждавам.