Циничният ми коментар за ЦСКА днес

Публикувано на: 07.02.2014 22:34

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Както искате ме разбирайте. Самохвалство, пъчене, селяндурщина. Най-многу да ми са скине джапанката, както казваше мой приятел от детинство.
 
Ще ви го река просто. Във втори клас научих "Хаджи Димитър", 12 куплета, за 15 минути. Като курсант си спях нощем, като бебе по време на сесия и никога не повтарях прочетена за изпит лекция през деня. Тук имам колеги, с които ме делеше нощно шкафче и ако лъжа, нека ме заклеймят. Като студент в Университета дори почти не четях за изпити.
 
Защото имах на младини убийствена памет. На почти 51 главата вече ми бръмчи, но между две звукови завихряния ми излизат спомените и не ми дават спокойствие. Още си пазя войнишкия, като зениците на очите и ако се наложи ще го извадя. Но засега ще заложа на думите.
 
Чета какво ли не, а преди минути коментар, който излезе в една водеща електронна и в една водеща печатна медия. На 80 процента съм съгласен. Но заради пустата памет на бръмчащата глава, не се удържах и седнах, колкото и да се поотпуснах от откриването на Олимпиадата в Сочи.
 
Просто се страхувам, че зорлем ще ме направите фен на Александър Томов, какъвто не съм бил никога. 
 
Повод за поредното излияние срещу бившия втори в оперативното управление на държавата преди години е  отново случаят "Венци Христов". Томов не бил плащал. Трансфера, този път не заплатите. Половин милион. Ами не плаща. Както сте забелязали с прискърбие, не плаща и командировъчни на няколко писачи не в размер на 500 000, а на 500 евро.
 
Напомнял онзи Томов от 2008 година. Какво точно имате предвид? Вероятно имате предвид пречещият човек, който тъкмо е избърсал половината задници от голямото акане на "Армията"? През 2008 година ЦСКА беше шампион, имаше отбор и си беше много добре. С подредена структура и динамика на управление. И стана опасен, много опасен. Същият този Томов заплашваше една целувка с прегръдка до гроб и незаменимост на статуквото. Отсвириха го. Просто, лесно, елементарно. Чрез прости, лесни и корумпирани типове.
 
Между 2008 година и 2013 година има едни пет години. Аз ги живях. Къде трудно, къде по-оптимистично, но ги помня. За вас не съм сигурен. Кой точно ви провокира да ги забравяте? Как точно се случи, че само за 7 месеца ви хвана амнезия? Защото ако преди бяха бърсани задници, от юли насам летят лайнарките и не смогват да изтеглят. Ни шланг здрав им остана, нито цистерните стигат. Кое точно ви дава право, драги ми коментатори да го забравяте и да клеймите? Професионализмът или непростените 500 евро на лагер?
 
Тези дни един приятел каза, че ако Томов се провали няма да му се ръзсърди, защото поне е опитал, когато всички се дърпаха. Аз ще направя същото. Макар, че едва ли ще ми се наложи.
 
Но съм убеден, че почти гениален в комбинациите, той е непрофесионален в медийните си изяви, още по-малко е професионален в анализа на ситуацията. Убеден съм, че той продължава да не отчита особеностите на специфичната общност и че тя няма характера на обикновения електорален субект. Тази общност е емоционална, тя силно люби и още по-силно мрази. Дори без причина може да хвърли камък. Това не е чак толкова страшно, но пък защо да го прави?
 
Пиша отново, защо забелязвам лекотата с която за кой ли път се тръгва в атака срещу ЦСКА чрез него, а долавям отсъствие на адекватност. Адекватност на изказа. Защото:
 
1. Очевадно и непреодолимо тъжно никой не чу настоятелния призив на Томов за единен одит в българския футбол през БФС. Никой не чу от "коментаторите". Или просто толкова им е багажът. Над раменния пояс. Остава надеждата, че някой го е чул предконгресно. И е толкова важно;
 
2. Никой не чу споделения опит на Англия, където всички разплащания към клубове и агенти минават през ФА при пълна прозрачност. Потвърждавам, доколкото само преди седмица завърших операция към български клуб през ФА, дори имам личен контакт с отговарящия за тези операции. Но този призив напомня за осветените пред НАП действителни заплати преди години точно от същия Томов, смутил съня тогава и предизвикал гнева на мафията;
 
3. Убеден съм, че следва да потърси подкрепа и евентуално осветяване на физически субекти, които не само помагат финансово на клуба чрез бизнеса си, но анализират обективните обстоятелства, обществени настроения, икономически и спортно-технически перспективи. Знам, че някои от тези хора ще прочетат и може би си струва да изберат кой ще се освети и да излезе, за да бъде рационално. Парите обичат тишината. Факт. Но феновете не са хора с обет за мълчание. Емоциите им са гладни. Винаги. За да е тихо на парите е добре да се измисли храна за емоциите. За по-добра от добрите резултати и оптимизма на отбора не се сещам. Центърът сега е изместен;
 
4. Налице е небрежност в управлението и в много голяма степен високомерие, когато се атакува клуба, когато са налице верни сигнали за предстоящи ходове на очерняне и съответно отсъствие на изпреварващи действия на клуба.
 
5. Знам отлично, че се работи по Венци Христов, без да съм бил в контакт от доста време с който и да било от клуба. Имам не само памет, но се и уважавам. Затова знам. Едно негово привличане ще бъде добър сигнал с оглед създалите се много бързо и без съпротива нови огнища на напрежение. Без съмнение - на много висока цена. Но при обезпечен лиценз, ефектът на тази цена ще бъде звучен шамар и още по-звучен сигнал за план с по-дълъг хоризонт. Въпрос и на разчет.
 
6. Ще бъда привидно циничен, но едва ли лесно опровержим. Успехът на държавния преврат на 8-и срещу 9 септември 1944 година се дължи не само на външна помощ. Той е резултат на безупречната стратегия на позитивния сигнал - "Да построим!". И младежите пробиват планината с кирки. Заради позитивния сигнал. И обратно - хаосът днес се дължи на негативните послания още от първите месеци на 90-а - карта с черепи и "Да разрушим системата!". Ето защо никога повече не бива да се споменава "Титан". Ако има за какво да мине през съда компанията, или конкретни хора, то да минат. Ако има осъдителна присъда, свързана с ЦСКА - да се публикува. Толкова.
 
7. Няма нищо по-важно от позитивния и честен сигнал. В бизнеса не се говори на висок глас и никога не се казва всичко. То е ясно. Но сигналите задължително трябва да внушават увереност и желание за общо усилие. "Да построим!". Както започнахме.
 
Факт и непреходно обстоятелство е, че критичната съдба на ЦСКА е в ръцете на стари муцуни. Те не могат да бъдат подменени. Който твърди обратното, просто се занимава с популизъм. И е добре в емоциите поне един от върха на управлението да спре за миг и да му се разреши ролята на шут. Дори с риск да му отрежете главата. За да бие камбаната и да предупреждава. Задължително непублично. Само в клуба. Само за автокорекция.
 
Казаното не е теория. Не съм професор по икономика, но специализациите ми не са подписвани от кметския писар в Софрониево. Най-добрият сигнал е свършената работа. Но дотогава информацията не бива да секва за всичко, което засяга живота в клуба, положителните стъпки, разясненията. Без Апокалипсис, разбира се. За него си има платени, озлобени и просто тъпи източници.
 
Защото сатрапите нито спят, нито имат памет. Губят им се светкавично 5 години. Те имат вечна нужда. А тя - вечна цена.
 
Преди няколко дни казах, че не искам никой да ми се извинява за нищо. Защото тези хора се пържат на огъня. Не аз. Нека все пак преценят кой е стратег, кой управлява процеса и кой е говорител. Според мен, Изпълнителният директор носи характеристиките на един добър говорител. Защото Тодоров вече достатъчно дълго доказва профила на уравновесен човек с висока работоспособност, придружена от мярка за нездрава публична пискливост.. А това съвсем не се среща често. При добър разчет ще доживеем новото ЦСКА. Публично по капиталова структура и публично по контрол и правила. 
 
Дори когато другите не искат единен одит, ЦСКА ще бъде на светло. И ще бъде късно някой да гаси "лампите"...