Чезари ми е приятел, но ЦСКА ми е по-скъп

Публикувано на: 24.02.2014 19:31

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Прочетох деликатното съобщение в официалния сат на ЦСКА, след това с интерес казаното от Лъчо Николов пред колегите от Топспорт.

Впечатлен съм. За повече от 20 години една дума на криво не съм си казал с Чезари, но това, което говори в качеството му на член на Управителния съвет на ЦСКА ме кара да се чувствам огрочен от следващите си думи. Защото ще ги кажа.

Чезари ми е приятел, но ЦСКА ми е по-скъп. Когато си член на УС си част от управленската "кухня" и няма начин да виниш когото и да било. Приел си тази роля, още по-добре би било да приемеш и тази отговорност. Тя е въпрос на много сериозна култура.

Нека ме опровергае, но останах с впечатлението, че вътрешна информация течеше безспир към конкретни медии. Това изтичане доведе до стрес в преговорите с "Трейс груп". Защото компанията не е магазин в софийски подлез, за да си позволява някой да смущава диалога с дружеството. Да не говорим за вредната серия от изказвания, които пречат на добрата работа по публичната емисия на акциите на Българска фондова борса.

Познавам някои от акционерите, които не само не участват, но и не влияят във вземането на решения, които нямат и буква изява по медиите. Поне да се похвалят, че са платили някоя сметка, лагер или каквото и да било. Като изключа един-двама, които не се удържаха да се публикуват поне.

Ако не си доволен от Томов, Томовица или каквото и да е в управлението, ако се чувстваш подтиснат и безгласна буква, то подаваш оставка и след това, ако нямаш култура започваш да говориш, но поне от позицията на страничен анализатор на процесите.

Защото е абсурдно да кажеш публично, че ще потърсиш Гриша Ганчев за съвет. Дори да направиш Ганчев личен съветник, подобно изявление е абсолютен нонсенс. И пълно неразбиране за мащаба на ЦСКА дори в условията на криза.

Защо ЦСКА няма спонсор? Това вече разтърсва и говори за пълно непознаване на материята. Съвършено непознаване.

Ако лицензът виси със страшна сила, то е задължение на всеки в управлението да помага, да не спи и да помага, а не да задава въпроси и да тревожи обществеността. Види се някой трябва да се пребори с този проблем. За лиценза.

В Управителния съвет трябвало да има само богати хора, които да плащат сметките. Колко богати? Колко да плащат? По каква икономическа логика? Вадят балите от джобовете и "цакат". А някой съзнава ли какво е Акционерно дружество в пирамидата на юридическите лица в икономиката?

Хайде да спрем. Ако чета изявления на разни градевци и заобикалящите го, то приемам. Приемам защото има какво да унищожават. Те си имат своя мисия.

Но не мога да приема без болка, че се обстрелва така клуба във възможно най-неподходящия момент от свой.

Нека приемем, че "корабът ще потъне". Че ЦСКА няма да вземе лиценз. Че ЦСКА ще фалира. Че ще изчезне от картата.

Със сигурност ще има заря. От вечни врагове и от крадци. А участвалите в управлението 8 месеца, но изтеглили се 40 дни преди това, какви ще бъдат?

За съжаление в хаотичното ни ежедневие не съумяваме да разберем, че ЦСКА е над нас и личните емоции, над егоизма ни, когато сме се идентифицирали с върха на неговата структура.

Твърдението, че ни трябва нов собственик праща всичко по дяволите. В него няма нищо конструктивно. И то в момент, когато много хора полагат усилия за единство. Включително сред и с тези, за които се твърди, че са се отдръпнали. Сигурно Стойчо Младенов може да вие от болка, но не го прави. Стиска зъби и тегли колата напред. Заедно с всички.

Както казах неотдавна - в този момент стратегии за миниране на успеха от враговете са излишни. Ние си правим достатъчно експлозии сами.

Това е много жалко!