ФИФА разследва ли Левски? (Коментар на Полковника)

Публикувано на: 15.03.2014 08:19

Автор: Проспорт.бг

©
 Талант №1 на „синята" школа Антони Вутов все още е собственост на Левски. „Меридиан Мач" научи, че към днешна дата ФИФА блокира картотекирането на 17-годишния младок в Удинезе. Световната централа разследва преминаването на Вутов в италианския клуб. Халфът е от около два месеца на стадион „Фриули", но все още играе само в контролни срещи, защото няма разрешение за официални. От ръководството на Удинезе са поискали Вутов да бъде картотекиран преди месец и половина, но оттогава ФИФА проверява сделката. Според запознати стандартната процедура налага около месец проверки, когато толкова млади футболисти сменят клубовете си в две различни държави. Световната централа обаче се е вгледала по-детайлно в трансфера и е изискала допълнителни документи около казуса.
 
Към днешна дата съществува дори минимална вероятност ФИФА да блокира окончателно сделката за Антонио Вутов и халфът да се прибере обратно в Левски.
 
Междувременно младокът вкара онзи ден първия си гол с екипа на Удинезе. Той взе участие в контролата на младежката формация на Удинезе с националния отбор на Сърбия до 23 години. Вутов вкара единственото попадение за своя тим, а проверката завърши наравно 1:1. Срещата се игра в Босна и Херцеговина. Българският талант откри резултата в мача в 28-ата минута от дузпа. Юношата на „сините" беше титуляр, като остана на терена до 76-ата минута.
 
Коментар на Петьо Костадинов-Полковника: Трябва да уточня, че изобщо не става дума за разследване, а за стандартна процедура на проверка, която през последната година съвсем не трае около месец, а много по-дълго. Така например ФИФА даде своето официално разрешение за преминаването на Димитър Митов в Чарлтън едва в началото на тази седмица, а е в Лондон от 30 юни, миналата година. Той също до тази седмица играеше само в контроли, при това организирани нарочно заради него с юношите, с резервния тим и с първия отбор. Вече 12, от които с 7 сухи мрежи. Последният му мач бе срещу Кардиф, при победа с 3:1 точно в деня на разрешението. Дори минутка преди мача Митко е научил радостната новина от шефа на академията Пол Харт.
 
Още по-фрапиращ бе случаят с юношеския национал и връстник на Антонио - Алеко Алеков. Алеко се върна в България след рая на миналия сезон, през който беше състезател на италианския Новара. Независимо, че Алеко се прибра в родината си получи разрешение от ФИФА да се състезава отново едва през януари т.г.
 
Няма драма, има тежка бюрокрация. Но в конкретния случай е свързана с грижата за комплексното обгрижване на младите състезатели. Вутов все още не е пълнолетен (това ще стане на 6 юни) и договорът му е подписван с настойник. В такива случаи ФИФА е много внимателна и не бърза за никъде.