ЦСКА губи комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър в София

Публикувано на: 18.02.2009 09:26

Автор: Гаро Тахмисян

©Проспорт.бг
Съвсем сигурно е, че футболен клуб ЦСКА ще се раздели с базата си на комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър в София. Това потвърди пред Проспорт.бг източник от Държавната агенция за младежта и спорта. Проектът за 12-хилядна зала, която трябваше да бъде построена на мастото на старото хокейно игрище в комплекса е претърпял известна промяна с оглед наличната пътна инфраструктура. Залата ще бъде издигната в близост до сегашния хотел ЦСКА, а терените до границите на имота на Юг ще бъдат превърнати в паркинзи, изискуем елемент от проект с такъв мащаб. Теренът е с обща площ 48 711 кв.м.

Още през май 2005 година тогавашното Министерство на младежта и спорта получи за управление от Министерството на отбраната спортните комплекси стадион "Българска армия", "Червено знаме" и спортен комплекс "Панчарево". Оттогава въпросът с ползването на базите и условията по тяхната дългогодишна експлоатация не е решен именно заради инвестиционните проекти на ДАМС.

За бъдещата ситуация ПФК ЦСКА е информиран. Ако всичко се развие по план и клубът добие правото на стопанисване за дълъг период от време, то "червените" ще получат стадион "Българска армия" с обща площ 67 600 кв.м., както и компенсация на спортен комплекс "Панчарево", твърди нашият източник от ДАМС. Именно там се намира голямото стрелбище с налични основни фондове, които ЦСКА ще получи и ще може да разшири възможностите си за построяване на терени. Заедно със стрелбището и паркинга пред него комплекс "Панчарево" е с площ 97 422 кв.м.

В момента на "Панчарево" има изградени два тревни терена и доста амортизирана закрита зала, игрището в която е с непълни размери.

Съществува идея ДЮШ на ЦСКА да бъде преместен изцяло на "Панчарево" и да бъдат изградени 6 тренировъчни игрища с пълен размер. Резервът за разширяване за сметка на стрелбището, югозападната част с двете волейболни игрища и нефункциониращ открит плувен басейн, както и култовата черешова градина в рамките на имота дават тази възможност, без да се стресира по никакъв начин наличната конфигурация.

Освен това съществуващите 22 бунгала в рамките на комплекса ограничават пространството. В проект на новите собственици на ЦСКА е те да бъдат премахнати и да се изгради специализиран хотелски комплекс с разумни размери и с включени всички необходими съоражения за затворен цикъл на тренировъчен и възстановителен процес.

Впрочем, проект за хотелски комплекс съществува още от края на 80-те години и той трябваше да бъде разположен западно на площта, която пък беше върната на старите собственици в края на 90-те и всичко пропадна.Тогава Министерството на отбраната не успя или не пожела да защити цели 56 000 кв.м., независимо, че преди години при отчуждаването собствениците са били овъзмездени с терени.

Според високопоставен източник от ЦСКА, ако преговорите с ДАМС приключат цивилизовано и конструктивно, то новите собственици са решени да се заемат веднага с реконструкцията, както на стадион "Българска армия", така и с "Панчарево". Не бива да се пропуска и изключителното обстоятелство, че до границите на комплекса край София преминава и голям тръбопровод с минерална вода, който може да реши много допълнителни въпроси, включително със скъпоструващото отопление. "Панчарево" има и предимството да е част от квартал с високоразвита газификация.
Етикети: ЦСКА, фенове