Менди, Чочев и Бадема са опорните точки в трите линии на ЦСКА

Публикувано на: 02.05.2014 20:30

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
 Наближава краят на българския и европейските шампионати, и тепърва ще се правят анализи. В България е очевадно, че в първата седмица се играе много по-качествен и интригуващ футбол, което е един добър знак за редуциране на елитната група и продължаване във формат всеки срещу всеки, за да не се получава демотивация в долната част на таблицата. А може би е и време за тотална революция, при която да няма сигурни изпадащи и сигурни за по-горната лига, а да се правят задължителни баражи.
 
Без никакво съмнение феноменът на българския шампионат е ЦСКА. С ужасяващ капацитет на старта. Умъртвен клуб, липса на отбор, дори на играчи по имена. Наличен ентусиазъм и безгранична вярност, както и безгранична увереност на спортно-техническия щаб. При това в шампионат с нов формат и съответно ново по интензивност първенство. Броят на кръговете е конкурентен на най-добрите. При абсолютно отсъствие на опит в щабовете за толкова интензивен цикъл и кадрови ресурс за качествени ротации. За да бъдат преодолени безболезнено неизбежните индивидуални кризи в спортната форма, дори при нейно гросмайсторско управление. А трябва да признаем, че с управлението на спортната форма двата челни отбора ЦСКА и Лудогорец се справиха повече от прилично с оглед интензивната програма.
 
Решаващо при ЦСКА се оказа, че при скоростното сглобяване на отбора се получи динамично установяване на опорните пилоти в трите основни линии. От лидерска гледна точка там застанаха тримата исторически капитани на армейците Илиев, Янчев и Гъргоров.
 
В спортно-технически план ситуацията бе далеч по-интересна. В защитния вал се утвърди Джаксън Менди. Френският сенегалец бързо влезе в честотата на изискванията не само на щаба, но и на феновете. И именно той е рекордьор в отбраната с 35 мача във всички състезания. Особеното при Джаки е, че той никога не е бил сменяван, а в единия мач на 19 декември дори игра 120 минути.
 
В средата на терена безусловен хит, а и рекордьор сред играчите на ЦСКА е Ивайло Чочев. Той има гросмайсторските 42 мача във всички състезания и заради пети картон срещу Литекс тази седмица ще може да си отдъхне за миг. Съвсем не е случайно, че младокът е хит не само в България и въпреки, че много често се нагърбва с дефанзивни задачи, той има и 9 гола във всички състезания.
 
Каза го Стойчо Младенов, потвърждава го и статистиката - "Шапки долу за Гъргоров!". 33-годишният лидер на червените има 41 мача във всички състезания от началото на сезона и без съмнение бе една от най-значимите личности във възраждането на армейския клуб и неговия представителен отбор.
 
За да стане напълно ясно какво означава броя на изиграните мачове от нашите момчета, ще ви предложа статистиката на трима знакови играчи в тотални шампионати и Шампионска лига.
 
Обичаният в целия свят Стивън Джерад от началото на сезона във всички състезания има 44 мача. Ливърпул е лидер в Англия, Стиви Джи - национал.
 
Давид Вия е с 46 мача. Неговият мадридски Атлетико е лидер в Испания и финалист в Шампионската лига. Давид е и национал. 46 мача в значително повече възможности за това.
 
Абсолютният лидер с 50 мача от началото на сезона на абсолютно всички фронтове е Кристияно Роналдо.
 
Може на някой да му се стори нелепо сравнениeто на нашите с чуждите, но не бива и те да бъдат надценявани. Напротив, при очертаващата се още по-динамична формула би трябвало да очакваме с оптимизъм ново качество, задължително в правилната посока. Защото в спорта, както и в живота - нищо не е случайно. А следствие на еволюционните натрупвания.