Домусчиев коментира моделите на ЦСКА и Левски, Проспорт коментира Домусчиев

Публикувано на: 08.05.2014 10:24

Автор: Проспорт.бг

©dnevnik.bg
Кирил Домусчиев започна да дава съвети и да съди.
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев се изказа скептично по повод бизнес моделите на Левски и ЦСКА, които са пряко обвързани с феновете.
 
Както е известно, „армейците“ излязоха на фондовата борса, където всеки техен привърженик може да си закупи акции. „Сините“ от своя страна по сходен начин ще финансират празненствата по случай 100-годишния си юбилей.
 
За Домусчиев обаче подобни схеми не са приложими у нас. „Без сериозни инвеститори в ЦСКА или Левски тези модели – да се разчита на акции и дребни акционери – това е неработещо в България“, отсече той пред ТВ7. „Това са дребни пари, които ще се изхарчат след време. Бъдещето в един клуб е в намирането на солидни спонсори, в продажба на билети. Трябва да играеш красиво, да има резултати, трябва да изчезнат лумпените от стадионите, за да дойде нормалният човек. Има доста работа, която те трябва да свършат в различни направления. Купуването на акции е много краткосрочно. Пожелавам на колегите да намерят пътя, защото без Левски и ЦСКА нашето първенство няма да е същото. Мисля, че дори с по-малко средства това е постижимо.“
 
„Финансовата част е ясна – Лудогорец е добре обезпечен клуб. Ние сме най-скъпият клуб в България. При нас всичко е подсигурено откъм финанси и организация. Средставата, които заделяме ние, които получаваме от нашите спонсори и билети – не е лесно. Трябва да следиш събитията постоянно“, допълни Домусчиев.
 
Коментар на Проспорт.бг: Изглежда господинът, въпреки големите капитали, които упрявлява, не е разбрал елементарния замисъл в ППП на ЦСКА. А именно обществената активност и обществен контрол, които за нормалните инвеститори, а не за назначените милионери, е извънредно важно. В интервю днес Сашо Тодоров информира, че е очаквал, според проучване 20-25 000 привърженици да си купят акции. Ако приемем, че това би станало и те купят минималния пакет от 10 акции, то говорим за приходи между 600 и 700 000 лева. Следователно не решават инвестиционните въпроси, но решават широката платформа на представителство.

Коментарът за бъдещето и правилността на моделите в ЦСКА и Левски е твърде претенциозен. Добре би било да се отчете, че поне в единия клуб не са се събрали наивници и го доказаха по безусловен начин от миналато лято досега. За съжаление или за добро и в света на вероизповеданията сектите съжителстват с широките общности на утвърдените религии. И единствената надежда на традиционното общество е тези секти да не рецидивират и да не водят до самоубийствени или убийствени ритуали.