Венци: На новия национален стадион патици и кокошки ли ще гледаме?

Публикувано на: 08.05.2014 17:27

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Вестник „Преса“ публикува интервю на Иван Жиков със собственика на Славия Венцеслав Стефанов.
 
- Г-н Стефанов, щяхте ли да повярвате, ако преди година някой ви бе предрекъл, че Славия ще се бори да не изпадне от „А“ група?
- Не се борим за такова нещо, изобщо не се притеснявам, че може да не оцелеем. Виждам нещата по друг начин. Но както и да е - представянето ни е много слабо. И нормално, вината е в ръководството. Първо моя, а после надолу по веригата.
 
- Какво се обърка - на треньорите ли се предоверихте, селекцията ли бе сгрешена?
- В началото на сезона не бяхме подбрали футболистите достатъчно добре. Много разчитахме на Янков, Попара, Сандански, други хора от средната линия. В един момент всички те се контузиха и стана голям проблем. Селекцията ни можеше да е много по-добра. За това вината е у мен, защото не разполагахме с голям бюджет, за да купуваме играчи. Разчитахме на младите. Някои от тях се представиха отлично - като Стефан Велков, изиграл над 20 мача. Други също започнаха да влизат, но негативните резултати ни накараха да търсим спасение при опита. С идването на Милен Радуканов нещата се подобриха.
 
- Идва решителен мач с Черноморец. Дори при загуба ще сте фаворити за оставане в групата, влиза ли поражението в плановете ви?
- Не мога дори да си го помисля. Вижте, от самото начало
 
Черноморец си беше един надут балон.
 
Дотук някак си спасяваха положението, но не виждам как ще им се получи занапред. Отбори, които нямат финансова възможност, изобщо не трябва да започват първенството.
 
- Но ви победиха в Бургас.
- Да, с помощта на това нещо, което се нарича футболен съдия, Николай Йорданов. Всеки мач на Славия, който той е свирил, е бил извращение с футбола. Тогава изгони наш играч с два картона за пет минути за нарушения на тъча. Искаше да останем с 10 човека и да загубим, направи го. Но не търся основната вина в него. В отбора ни има футболисти, на които борбеността не им е сила. 100 процента ще се разделим с тях.
 
- Мачовете ви с Локо София станаха причина за доста подозрения. Фенове на съперника дори поискаха да започне разследване за уговорки. Как ще се защитите от нападките?
- Не им обръщам внимание, нямам намерение да се защитавам пред никого. Феновете на Локо най-добре да си седят мирни на задниците. Викат против Гигов, но ако него го няма,
 
ще им остане само буферът.
 
- Като не коментирате темата, в обществеността се насажда впечатление, че двата отбора наистина си разменят услуги.
- Не искам да коментирам. Кучето си лае, керванът си върви. Като бихме два пъти в „Надежда“, защо запалянковците и дума не обелиха, а точно успех на нашия стадион им се стори съмнителен?
 
- В тяхното обвинение бяха засегнати поне пет от последните двубои между Славия и Локо.
- Не искам и да влизам в спорове. Мога да разговарям с хора, които имат нещо в главата, а не само да повтарят глупости.
 
- Според Димитър Димитров-Херо единствено Черноморец и Берое играят феърплей във втората седмица.
- Вижте, моите уважения към Херо, да е жив и здрав, Господ здраве да му дава. Добрият вариант за него обаче е да си затваря устата, защото думите му изпреварват мисълта. Не съм забравил Херо като треньор във Велбъжд, в Локо Пловдив, в Левски, в Литекс, в Нефтохимик. Във всички тези клубове го бутаха, бутаха, бутаха, притискаха се съдии, беше страшно. Не знам дали помните мачовете му в Кюстендил или начело на Нефтохимик, потресаващо беше. А помните ли един двубой на стадион „Васил Левски“, на който Томас Лафчис го изрита? Хубаво е един човек да знае откъде е тръгнал. Човек може да избяга от селото, но селото не може да избяга от човека. Ако Херо беше много коректен, нямаше да го изхвърлят от всички отбори. Да си наляга парцалките. Сега ще видите,
 
като дойде треньор на Левски,

кой Херо ще гледаме. Истинския.

- Той ли ще е треньор на Левски?
- 100 процента. И ще гледаме Двуликия Янус.
 
- Въпреки намаляването на броя на отборите интригата в дъното на таблицата е слаба - три от изпадащите клубове бяха ясни още от миналата година, а някои от мачовете им протекоха съмнително...
- Точно затова хиляда пъти повторих, че такива отбори изобщо не трябва да бъдат допускани до участие. Не гарантират ли с нещо финансовата си обезпеченост, няма смисъл да започват първенството.
 
- Като член на Изпълкома ще следите ли за спазването на това изискване?
- Ще държа да се спазва. Ще видим дали ще стане.
 
- Комфортно ли се чувствате на новата си позиция в БФС?
- Не е нова, бил съм на нея осем години преди. Не ми прави специално впечатление. Важното е да работим в полза на всички, а не само за себе си.
 
- А как работите в екип да кажем с Йордан Лечков и Наско Сираков, с които отдавна сте в лоши отношения?
- Говоря това, което мисля, така ще е и занапред. Който не е съгласен и не ме разбира, си е за негова сметка.
 
- Помня ви да казвате, че ако Борислав Михайлов не се отърве от пиявиците около себе си, българският футбол няма да тръгне напред. Виждате ли пиявици в Изпълкома?
- Надявам се, че с общи усилия ще направим нещо добро за спорта. Ето, започна изграждането на новия спортен център и сградата на БФС, дай Боже, ще започне и строежът на стадиона в „Овча купел“.
 
- Кога ще е първата му копка?
- Ще ви кажа към края на годината. Сега сме на етап изваждане на разрешителни.
 
- Докато вървяха преговорите за нов стадион, усетихте ли държавна подкрепа за проекта?
- Не, изобщо не е имало такава. Единствено премиерът Орешарски застана на позиция, каквато спортните хора очакваха. Лошото е, че повечето хора дърпат чергата към себе си.
 
- Министър Георгиева все още планира нов национален стадион в София. Ще има ли място и за него?
- Места в София има за много стадиони. Но какво ще правим на тях? Ще отглеждаме дини, диви патици, кокошки, какво точно? Вместо да се дадат тези пари, за да се реновират стадионите в провинцията, ще хвърлим 100 милиона за един нов. Но баба ми казваше: „Ум царува, ум робува, ум патки пасе“.
 
- След договора с германците от Ай Еф Ес очаква ли се бюджетът на Славия да се повиши, а с него и целите пред отбора?
- Договорката ни с немците е да дадат пари, след като се изгради стадионът. Дотогава оставаме с ограничен бюджет.