Какво отговори Сашо Томов на Акционерите

Публикувано на: 31.05.2014 15:50

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Новият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов се срещна с фенове на клуба от групата на Акционерите във "Фейсбук". На разговора между двете страни бяха зададени 17 въпроса по списък, свързани основно с акциите, отминалото и бъдещето Публично предлагане, управлението на "армейците", отношенията с "ЦСКА Завинаги".

ВЪПРОСИТЕ:
1. Как се формира цената от 3 лева на акция? На какво се дължи разликата в стойността на предлаганите ценни книжа в IPO-то и извън борсата?

2. Може ли да ни бъде предоставено копие от одиторския доклад, на база на който акциите са оценени на 5 лева?

3. Продаваха ли се акции от квотата на Лира по време на IPO-то и ако да, какво наложи това?

4. Искани ли са акции от сдружението "ЦСКА Завинаги"? Ако да, на каква цена и при какви условия?

5. Може ли да получим справка за акционерите и дяловото им участие към днешна дата?

6. С какви акции се сдобиваме след провала на първото IPO и преди евентуално второ такова? Къде отиват парите, които даваме за тях (допълване на капитал, текущи разходи или друго)?

7. Акциите, които придобиваме между 2-те IPO-та, от Лира ли ще бъдат и под каква форма парите ще се върнат в ЦСКА? Дали ще бъде заем, който на по-късен етап ще може да стане изискуем (евентуална смяна на собствеността и т.н.)?

8. Ще има ли отчетност за това къде отиват парите на акционерите от закупените акции? Под каква форма ще бъде и къде ще се публикува?

9. При фалит на ПФК ЦСКА АД по какъв начин един акционер отговаря с активите си (финансово, с имущество и т.н.)?

10. Какви права и достъп до информация ще имаме като акционери? Какви са сроковете, в които дружеството трябва да удовлетвори исканията ни за достъп до финансовите отчети например?

11. В случай че искам да купя още акции, нова партида на мое име ли се открива, или се добавят към старата?

12. Как ще се извърши прехвърлянето на парите от посредниците, различни от ЕЛАНА?

13. Как хората от чужбина ще могат да си купят акции, след като успеят да си приберат парите от неуспешното IPO (без да идват до „Армията”)?

14. Може ли хора, които не са си купили акции от IPO-то, сега да си купят директно от Лира?

15. Каква ще бъде процедурата за хората от провинцията, които искат да закупят акции от ЦСКА с парите, които са дали по време на IPO-то?

16. Ще бъде ли възможно онлайн предлагане?

17. Искам да даря парите, които ще ми върнат от акциите, на ПФК ЦСКА. Как и къде може да стане това?

ОТГОВОРИТЕ:
„Първо искам да ви благодаря, защото сте част от движение, което трябва да превърне клуба в модерна европейска структура. Не стана от първия път. Банките изгониха много хора, имаше недоверие, че няма да вземем лиценз, имаше голяма пропаганда срещу нас. Но за първи път в историята на България стана нещо подобно. Този месец ще везем решение за второ IРO, защото вече имаме опит, над 90% от сделките са направени от „Елана”. Наистина сте хора, които искат да помогнат на ЦСКА. Готов съм да отговоря на всичките ви въпроси. Така че давайте с питанията.

„Цената се формира на базата на сериозен анализ, направен от американска фирма. Цената на една акция не изхожда от факта, че родният пазар е ненормален. Александър Тодоров направи предварително проучване, имахме очакване за 40 хиляди акции, може би и ние сбъркахме. ЦСКА има голяма изгода от това. Бяхме заложили класиране в Лига Европа и да вземем лиценз. Постигнахме го. Ако обаче продължим по този път, трябва да имаме пълна прозрачност”.

„Продадени са акции на Манджуков, защото имахме 2 милиона разходи за лиценза. Имаше 2 причини, че балансът ни не беше стабилен – имаме да взимаме над 3 милиона евро от Мерсин за трансфера на Спас Делев. Те постоянно ни мъчат, сроковете са минали, нещата се мотат. „Титаните” взеха 380 хиляди евро по сметка на „ЦСКА Финанс”, парите изчезнаха, сега ще се съдим 5 години. Затова продадохме акции на няколко човека – това са акции, които не са собственост на „Лира”. Но тези акции на са толкова много”.

„С „ЦСКА завинаги” имаме договор за изграждане на игрища, модернизиране на сектор „А” и ремонт на сектор „Г”. По много причини те не можаха да завършат „Г” сектор и ние решихме да се захванем сами с тази дейност”.

„Намалихме дълга от 35 милиона на 16 милиона чрез различни механизми. Колкото повече акции се купят, ако дай боже стигнем до групите на Лига Европа, цената на акциите ще се качи, както се качва цената на футболистите примерно. Това е пазарът. Що се отнася на поведението на някои хора от „ЦСКА завинаги”, които обичат да говорят от медиите (б.р.- визира Александър Чакмаков) , си е за тяхна сметка. Някои измислят свинщини, единият вестник се държи от „сините”, другият – от едни други наши врагове. Как да търпим лице от „7 дни спорт”, което взимаше пари от „гърнетата” по 10 хиляди лева и един друг, който ни плюе от сутрин до вечер. Но майната му!”

„Най-голям акционер става „Лира”. На второ място е Петър Манджуков, който притежава между 8-10 %. „Трейс Холд Груп” имат 4-5 %, Калистратов притежава около 2,5 %. Така се натрупват процентите. Бербатов сме го поканили, обърнали се към всички футболисти, Емил Данчев си купи. IPOßто то беше за масовата публика, а по-заможните да участват в пакета. Който купи акции, става част от нас. Мечтата ми е да се съберем в зала „Армеец”, да си пуснем 2-3 хубави филма и да видим колко сме много”.

„Не искам да говорим за провал на акциите. 5800 фена купиха около 30 хиляди акции. Ако те бяха купили 20 хиляди, щеше да стане. Но в България няма такава система. Всяка една банка в най-малкото градче е длъжна да ни бъде посредник, без такси. В крайна сметка системата и законът се оказаха неподготвени. Нашата грешка е, че се предоверихме. Сега ще сключим предварителен договор с 2 банки, които имат клонове навсякъде и всеки чрез „Елана” всеки ще може да си купи ценни книжа”.

„Парите ви се връщат от понеделник – по сметка, както сте ги дали. Ако е чрез инвестиционен посредник, той трябва да ви информира как ще ви върне парите в същия размер. Вие преценявате как да използвате тези средства. Защо предприехме такава кампания? Извън IPO-то законът позволява да се продадат акции само на 148 субекта. Ако сега се появят 100 човека и си купят по 10 акции, няма да има ефект. Но ако се появят по големи групи, тогава ще е различно. Няма да пропуснем шанса да дадем на хората да си управляват клуба. ЦСКА трябва да стъпи на широка основа, а не на някой чичко-паричко. Сега в момента се мъчим”.

„Ако се намери състоятелен човек, който да гарантира за себе си, нямам проблем да оставя ЦСКА. Но да имам гаранция, а не както с „Гърнетата”. Чрез Батков превзеха някои наши юнаци от фенклуба тогава и какво излезе? Че сме провалили клуба. А бяхме 16 точки напред и на прага на Шампионската лига. В тази работа са забъркани много хора. Батков е казал, че в България ще останат 2 клуба – Лудогорец и Левски. Те получават всички суми от тв-права. Те управляват този процес”.

„Има 2 групи акции – едната е тази, която сме заварили, другата е новата емисия. Договорите с банките ще бъдат обвързващи. Искам вашето движение – на феновете, да стане мотор на новата организация”.

„ЦСКА, ако беше отишъл във „В” група, вовеки веков – край. С 35 милиона дългове, със синдик, срещу този дълг няма актив, няма нищо. През „В” група нищо нямаше да стане. Обясних го и на двете сдружения, които бяха създадени тогава”.

„Не си давайте парите за купуване на акции от базовия капитал. Можете да ги дадете в наша сметка като дарение и ще видите къде са отишли тези пари – дали за селекция, дали за школата, дали за първия отбор. Ще знаете точно за какво за изразходвани”.

„Може да си задържите парите и да си купите акции от втората емисия. Волята на собственика на парите е суверенна. Можете да декларирате, че искате примерно парите ви да отидат за школата. Тук сме абсолютно честни. Само да разбера, че някой е сложил нещо в джоба, 5 лева да са – е аут! Издава ви се бележка, дали като дарение към клуба или към „ЦСКА Инвестмънт”. Когато сте акционери, не носите никаква отговорност. Освен към вашите акции, тоест дали ще ги увеличите като стойност. Защото следващата година ще бием яко. Предния път, през 2008 година пак мачкахме наред, сега ще го правим пак. Стигнахме до зона УЕФА. Вече сме вицешампиони и е много различно от миналото лято. Само няма да си простя, че загубихме 10 точки от Локо Пловдив, там изтървахме титлата. В Локо има толкова наши играчи. ЦСКА 1 победи ЦСКА 2”.

„Няма да се прави разлика между големи и малки акционери, на 3 или 6 месеца веднъж ще бъдете канени на събрание. Вие можете да се организирате в групи, да кажем „Младост” или „Дружба”, и да си излъчите полномощник, който да ви представлява”.

„В момента изграждаме система на доверие помежду си. Всеки закупил акции, става съсобственик. Иначе парите ще ви се върнат бързо. Пак ще кажа, вие си преценявате какво да правите с тях”.

„Направете си нещата, в понеделник ви очаквам. Ще ни е много трудно, но само вашата лична воля може да реши проблемите”.

„Законът в момента не позволява онлайн плащане на акции и това също ни затруднява”.

„Даренията ви могат да станат или кеш срещу разписка, или по сметка чрез договор за дарение. Можете да определите точно къде да отидат тези пари”.

„Това е, отговорих на всички 17 въпроса. Няма как да задържим парите от първата емисия, трябва да се върнат. Но вие можете да си ги вземете от едната стая и да ги внесете отново в съседната”.

„Възможно е да си направите сдружение за закупуване на акции, но ще загубите много време. Просто си направете група, организирайте се и си назначете пълномощник. Можете да делегирате правата на физическо лице или другият вариант е фирма на един човек, на който му вярвате. Сключва се граждански договор с тази фирма и тя отива и купува акции”.

„Има хора, които са си купили акции и са ги дарили на внуците си. Това е голям жест, който показва, че ЦСКА има бъдеще”.

При толкова много наши фенове и ако в провинцията решим проблема с банките, нещата този път трябва да се получат”, каза бившият вицепремиер.

Томов се ангажира до вторник, по молба на феновете, да се отвори офис на „Елана” – инвестиционният посредник, който да бъде достъпен за всички желаещи да се сдобият с ценни книжа.