Ленин, Карл фон Клаузевиц, лентата REMEMBER THE TITANS и ЦСКА

Публикувано на: 27.06.2014 10:36

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
На 7 ноември 2009 година написах един коментар под заглавие: "Ленин, Карл фон Клаузевиц и лентата REMEMBER THE TITANS". Ще повторя с незначителни поправки, докато не схванем почти съвършеното съдържание на идеите.

"За да победим ни е нужна желязна, военна дисциплина!". Посланието не е мое. То е част от наследството на бащата на най-големия социален експеримент в историята Владимир Илич Ленин.

С желязна, военна дисциплина марката ЦСКА направи конвертируем българския спорт. Направи един малък народ част от семейството на свръхсилите в най-благородната форма на човешко съревнование. С желязна, военна дисциплина клуб ЦСКА през 1988 година имаше повече медали от олимпиадата в Сеул, отколкото най-голямата европейска страна Франция. С желязна, военна дисциплина!!!

Това не е комунизъм. Това не е диктатура. Дори не е ленинизъм. Това е закон за високо спортно майсторство. ЖЕЛЯЗНА, ВОЕННА ДИСЦИПЛИНА!!!

Като кадрови български офицер твърдя, че в съдържанието на тази опаковка не се включват кръчмарски сметки за няколко часа дребна слава и няколко шишета алкохол в скута на пет професионалистки. Впрочем, към последните бих проявил повече уважение, защото са си гледали перфектно работата, с нужната за занаята дисциплина.

Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц още в началото на 19 век обобщава в своя трактат "За войната" ("Vom Kriege"), че тя, войната, е само продължение на политиката с други средства (Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln.).

Когато притежаваш спортна марка, която сама  по себе и е политика е ясно, че неизбежно трябва да ходиш и на война. А на война се ходи с войници (или мъжкари по думите на един достоен българин). На война се ходи с добри командири. И би било добре Генералният щаб да се намесва много внимателно, когато командващият армията е взел решение. В противен случай могат да се дадат много жертви. Защото дори самият Клаузевиц твърди: "На война всичко е много просто, но най-простото е трудно!" (Es ist im Kriege alles sehr einfach, aber das Einfachste ist schwierig.)

Ако след твърде сгъстената военна мисъл е останало нещо неясно, то нека всеки неразбрал да изгледа мегалентата на режисьора Бояз Якин "REMEMBER THE TITANS" ("ПОМНИ ТИТАНИТЕ"). И да се постарае да върне авторитета Генерала в ЦСКА. Защото...на война всичко е много просто, но най-простото е трудно.

И накрая ще се повторя с моя реплика в една дискусия от вчерашния ден. Масово се приема за нормално момчета с незавършено третокласно образование и предучилищна управленска практика да обобщават и съдят, дори публично, един или друг процес от управлението.

Но никой, включително повечето журналисти, които им дават гласност не отчита приоритета на собствения си интелект. Защото никой от тях не би приел стилистичен анализ от Любослав Пенев или Боби Михайлов например, и никой от тях не би се съгласил, дори би изригнал, ако Джими Гуменката го редактира.

Откъде накъде тогава, в елитен клуб гуменките ще имат думата!

Трябва да е ясно - при желязна, военна дисциплина, финансовата е едно елементарно и рутинно следствие.