Това не е миналогодишният ЦСКА

Публикувано на: 20.07.2014 21:49

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
След контролата срещу Марек в предсезонната подготовка, първият който гледах на живо на ЦСКА бе срещу Зимбру. Да видях това-онова по интренет от Холандия. Но на живо беше този. 
 
И ако срещу Марек ми беше много весело, защото бяхме голяма група приятели и много, много не ме вълнуваха събитията на терена, то срещу Зимбру ме заболя главата.
 
Срещу Марек наглеждах с едно око единствено Чочев, защото вече бях стартирал едни преговори, за които все още никой не знаеше. Срещу молдовците Чочев вече го нямаше, гледах всички, но единствено се впечатлявах от вратаря на гостите Денис Русу. Едва един и 80, но пък перфектен технически.
 
Веднага след мача споделих в собствения си кръг, че ми липсват агресивни играчи, липсват ми лидери.
 
Срещу Литекс. Видях нещо много по-различно. Никога не съм се съмнявал в Якуб Дивиш, защото само Ангел Червенков, Дани Червенков, Марин Гъдев и най-вече синът ми Бранимир Костадинов са го гледали и работили с него повече от мен. Наблюдавал съм го и в тренировки и в мачове. Твърдя, че е в пъти по-комплексен от Раис. Те не само са имали неуспешни половингодишни периоди в кръвните врагове от Единбург. Съответно Раис в Хартс, тогава също със синът ми в отбора, а Якуб в Хибс. Те са с различен капацитет в полза на чеха.
 
Впечатлен съм от дебюта на Денис Причиненко. Много, ама много се съмнявах, доколкото знам някои неща в повече. Знам отлично как вървеше кариерата му в Хартс и традиционния за преотстъпвания от сърцата тим на Рейт Роувърс. Държеше ме нащрек активния полусезон на младока в Севастопол в едни сложни условия за футболна игра. Браво! Дано контузията му да не е сериозна и дано видимите болки в коляното не са със сериозни последствия. Очевадна шотландска школа. Тотален боец.
 
Много ми загорча, когато разбрах, че Маркиньос се връща. Срещу Зимбру се нервирах на ръкомаханията и чупките на национала. Срещу Литекс през първото полувреме вече пуснах по-твърда лексика по негов адрес. За да дойде второто и да се събуди най-доброто в него. Не, не е заради гола. А заради това, че догони невъзможна топка на левия тъч по нападението и увлече всички.
 
Много приличен и лидерстващ Стивън Сънди. Работлив и ненатрапчив Апостол Попов. Неуморим лидер Иван Стоянов. Не бих отписал Йоахим. При игра на едно и ниско по тревата, това момче може да бъде много опасно. Карачанаков може да бъде истински ако спре да ръкомаха. И ако мисли отборно. Но това вече го бях казал преди време и няма да го развивам повече. Само той може да си помогне или попречи необратимо.
 
Не, това не е толкова нов отбор. Колкото и да се твърди това. Защото това не е стартовият ЦСКА от миналата година. Вярно, воден от Балъков отбор не бива да се приема, като възможно най-добър критерий. Но този ЦСКА може да направи много. Но ще го направи неудържимо само ако отстрани Зимбру. Защото след Зимбру идва мач с Левски. И ако в рамките на седмица армейците успеят да направят 3 от 3, то съвсем няма да се чака зимата, за да се атакува върха. Капацитетът на този ЦСКА е извънредно интересен и има нужда от характер. Само още две поредни победи.
 
Помните ли някъде около 75-ата минута, когато при оказване на медицинска помощ стана  спречкване с дейното участие на Боби Галчев и Венци Василев. Не това е футболът. Но камерите ми дадоха възможност да видя лицата на повечето играчи от отбора. Тези момчета със сигурност бяха отишли в Ловеч, за да победят. Ето за тази агресия говоря.
 
Феновете. Шапки долу! 

Забележка: От утре се преселвам на Острова и поради ангажименти няма да мога да гледам и двата мача, за които говоря. Не съм вярващ, но много суеверен. Дано аз съм бил "гюлето" срещу Зимбру.