Даниел Гяуров: Опетниха името ми за цял живот с това черно тото

Публикувано на: 02.08.2014 15:40

Автор: Проспорт.бг

©
Грандиозен скандал с "черно тото" гръмна вчера в българския футбол. Както вече стана ясно, задържан е бил бившият вратар на Локомотив (София) и Видима-Раковски Даниел Гяуров, като твърденията са, че той е част от схема, която е целяла манипулиране на мачове на юношеския национален отбор до 19 години. Пред камерата на TV7 и NEWS7 младокът заяви, че е невинен и разказа за случилото се.

- Дани, каква е твоята версия за станалото?
- Моята версия е, че съм напълно невинен. Не знам как моето име е попаднало в медиите. Мен ме натопиха много жестоко. Не знам кои хора, но ми опетниха името за цял живот и не знам как ще мога да се занимавам с футбол занапред.

- Разкажи за тази случка в бензиностанцията. Какво стана там?
- Аз и трима мои приятели тръгнахме от София, имахме среща в Етрополе, за да се видим и да сформираме отбор. Искахме да видим дали ще можем да играем за даден отбор, не искам да му цитирам името на отбора, нито с кого съм се срещал. Все пак се води следствие. Един час щяхме да пристигнем на дадената среща и затова спряхме на бензиностанцията, заредихме колата, взехме си по нещо.

- Бензиностанция до Правец, нали така?
- Да, точно така. Там видяхме група футболисти, с които се знаем от терените, от националния отбор. Разменихме някоя и друга приказка. 2-3 минути да сме стояли, не повече. Нищо конкретно. Пожелахме си успех, на Европейското. Тръгнахме си – те отидоха към хотела, а ние си продължихме по нашия път и след две седмици идват цивилни полицаи в нас. Криминална полиция, така и така. Задържаме те тука за 24 часа. В Районното ни казаха едва ли не, че аз съм босът на "черното тото". Притесняват и моето семейство, и мен. Аз от два дни не знам къде се намирам след тази случка.

- Дойдоха във вас и те задържаха. Така ли е?
- Да. Проведоха се и разпити в районното и след това ме задържаха за 24 часа. Просто отвратително е. Моето име е във всяка една медия и аз, ако искам да се занимавам с футбол, просто няма как. Не виждам как ще може да се изчисти моето име.

- Ти казваш, че си бил с твои приятели на тази бензиностанция. Колко човека бяха от юношеския национален отбор?
- Бяха група. Не искам да казвам точно колко. Бяха група футболисти. Познаваме се от терените, години сме играли. Няма как да не ги познавам. Пожелахме си успех и това беше.

- Стивън Петков беше ли там? И неговото име е замесено. Вече гръмна навсякъде.
- Не искам да коментирам кой е бил там. Води се следствие и не искам да казвам кой е бил там.

- Оттук нататък ти какви стъпки ще предприемеш? Ще прибегнеш ли до съда, защото името ти е по всички медии?
- Аз съм се срещнал с моя адвокат и сме преценили, че ако съдът докаже, че съм невинен, което е така, ще си търся правата в съда. Всички телевизии, които обявиха моето име и сложиха черна точка на моето име и моята фамилия, ще си търся правата в съда.

- Полицаите какво ти обясниха, след като те извикаха на разпит, че са те видели на тази камера да разговаряш с момчетата от юношеския национален отбор ли?
- Да, точно така. Едва ли не, че аз съм навивал момчетата. Аз единствено с добри чувства им пожелах успех. Все пак знам, че им предстои европейско първенство. Познавам ги тези момчета от цял живот. Няма как да не им пожелая успех, като ги видя случайно.

- С други думи да разбираме, че ти никога не си бил в група за организиране на "черно тото" и манипулиране на мачове на каквито и да било формации в българския национален отбор.
- Точно така. Даже много треньори могат да го потвърдят. Съвестен съм и просто няма как. Моето семейство така ме е научило – че принципите са пред всичко друго.

- Как приемат всичко това родителите ти. Какви хора са те, с какво се занимават?
- Баща ми е държавен служител, майка ми е шивачка. Много зле се почувстваха. Много са разстроени психически и те, както и аз. Положението в семейството е много тегаво в момента. Но те ми вярват, че съм невинен и, че положението ще се оправи.

- След тази случка ти разговаря ли с приятелите ти, които бяха с теб в тази бензиностанция?
- Да и нищо. Само разговаряхме. Разказах им какво е станало.

- Не е ли най-удачният вариант те да бъдат извикани като свидетели, за да обяснят, че няма нищо такова?
- По принцип е така, обаче никой още не ги е извикал. Не знам. Нека ги извикат, ако трябва. Те ще потвърдят всичко, цялата моя версия, за да излезе всичко на бял свят.

- Техните имена предполагам също не искаш да кажеш.
- Не искам да цитирам никакви имена, защото се води разследване и е по-добре така.

- Говори се и за времетраенето на разговора, колко време продължи той?
- 2-3 минути. Не повече, поне така си мисля.

- А след като пристигнахте на мястото, там какво стана с отбора?
- Според мен националният отбор си измиват ръцете точно с тази спекулация, защото те не направиха нищо на това европейско първенство. Имат 3 загуби от 3 мача. Нормално е да търсят причината някъде. Аз се чувствам жертва в този случай.

- Познаваш ли се с треньора на юношеските национали Александър Димитров?
- Не, не го познавам, никога не съм се виждал с него даже.

- Вчера разговаряхме с него и той каза, че един от замесените футболисти е бил изваден от групата. Разбира се, не пожела да цитира име, но две други момчета са го предупредили за това, което станало на тази въпросна среща. Смяташ ли, че и той е бил подведен за въпросния разговор, за който ти казваш, че няма нищо такова?
- Възможно е и той да е бил подведен, не знам. Не мога да коментирам.

- Колко време ще продължи следствието?
- Нямам представа, чакаме, ще ме уведомят като вземат някакво решение, съберат доказателства.

- Разкажи малко повече за себе си. Доколкото знам си юноша на Локомотив (Сф).
- Да, бях юноша на Локомотив (Сф). Играл съм на почти всички формации. След това продължих кариерата си във Видима Раковски. Там ми беше треньор г-н Велков. Всичко беше точно в Локомотив, треньорите могат да го потвърдят. Не знам какво да кажа.

- Във Видима-Раковски си имал контузия, която ти е попречила да играеш.
- Да, аз бях в Локомотив и оттам отидох във Видима. Опитвах се да вляза във форма и г-н Велков да ми подаде ръка в труден период.

- Прочетох, че понякога си допускал лесни голове и оттам идват тези твърдения, че си играл симулативно в дадени двубои. Как ще коментираш това?
- През последната година първият сезон аз бях контузен и ми беше много трудно да навляза във форма за втория полусезон. Може би на това се дължи, ако съм допуснал някой лесен гол. Това е причината, а не че съм играл симулативно. Просто не съм такъв човек.

- Ако се стигне до детектор на лъжата, готов ли си да седнеш и да кажеш всичко това, което казваш и на мен сега?
- Да, готов съм и детекторът ще го потвърди това.

- Познаваш ли се със Стивън Петков?
- Виждали сме се, познаваме се, не мога да кажа, че не е така. Ако се видим навън, ще си подадем ръка.

- Какво ти прави впечатление в неговото поведение? Определят го мнозина като мъжко момче. Така ли е?
- Точно така е, и аз с такова впечатление съм останал. И според мен е мъжко момче.

- Може ли да се каже, че сте приятели, а по-скоро добри познати?
- Добри познати може да се каже. Приятели – не.

- Какъв е изходът от тормоза, който е оказан над твоите родители?
- Справедливост и да се изчисти моето име. Тогава моите родители ще са спокойни. Само така те могат да се успокоят, иначе сега е тежко положението.

- Ти хазартен човек ли си? Участваш ли в залагания по интернет?
- Не, не залагам. Залагал съм, като всеки един човек. Играл съм Еврофутбол. Все пак цял живот това го правя. Имал съм виждане за даден мач, играл съм го, но чак хазартен не съм.

- Категорично на твои мачове не си играл.
- Не съм. И други хора могат да потвърдят, че е така.

- Получи ли обаждания от твои приятели, познати?
- Да, потърсиха ме много хора, даже като ме спрат, ме питат какво се случва, така ли е? Тормозят и моята приятелка, защото моят телефон беше иззет в районното. Тормозят моята приятелка, за да видят какво се случва. Неприятна ситуация.

- Колко време престоя в районното?
- За 24 часа ме задържаха, дори малко повече.

- Говори се, че си бил част и от младежкия национален отбор. Това така ли е?
- Не, това са спекулации или грешка на някоя медия. Точно както са се объркали с моето име.