СБЖ отговори на Кирил Домусчиев

Публикувано на: 11.08.2014 14:44

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Съюзът на българските журналисти алармира, че Кирил Домусчиев оказва натиск на представителите на медиите. Собственикът на Лудогорец си позволи да критикува коментатора на реванша в Белград с Партизан, завършил 2:2 и последва реакция срещу него.

Ето декларацията от Съюза на българските журналисти:


Секцията на спортните журналисти към Съюза на българските журналисти изразава дълбокото си притеснение и неразбиране от реакцията на собственика на ПФК Лудогорец Кирил Домусчиев във връзка с телевизионния коментар на колегата Димитър Тренев на мача реванш от третия квалификационнен кръг на Шампионската лига срещу Партизан (Белград).

В интервю за вестник “7 дни спорт” г-н Домусчиев не просто изразява недоволство от “недостатъчно патриотичния” коментар, което е негово право, но си позволява да заплашва чрез използване на връзките си с ръководството на Нова телевизия.

Намираме подобно поведение на собственик на български футболен клуб, пък бил и той най-успешният, като оказване на груб и недопустим натиск върху работата на журналистите. Това е пряко вмешателство в дейността на коментатора и нарушение на принципите на свободата на словото.

Надяваме се, че ръководството на Нова телевизия ще реагира достойно на опитите на г-н Домусчиев да дава насоки на коментаторите и ще защити колегата Димитър Тренев, който е доказал през годините своя изключителен професионализъм.

В същото време се надяваме г-н Домусчиев да започне да разглежда журналистите не като свои подчинени, а като равностойни партньори, които имат право на собствено мнение за случващото се в притежавания от него клуб.

Не на последно място пожелаваме успех на Лудогорец срещу Стяуа (Букурещ) в плейофите на Шампионската лига, защото вярваме, че българският шампион трябва да заеме своето достойно място в групите на турнира.