"Ледената кофа" в помощ на легенда на Локо (Пд)

Публикувано на: 24.08.2014 13:57

Автор: Проспорт.бг

©Пресслужба Локо (Пд)
Легендата на Локомотив (Пловдив) Аян Садъков е сполетян от амиотрофична латерална склероза. Става въпрос точно за това заболяване, заради което целият свят започна да се полива с ледена вода и по-голямата част от участниците да събират средства за борбата с него.

Заради болестта Садъков успява трудно да движи едната си ръка.

Днес спортни журналисти също се включиха в предизвикателството, за да покажат, че това не е само реклама.

„Половината от събраните средства ще отидат за футболната легенда Аян Садъков, другата ще бъде преведена в глобалната сметка на Асоциацията, която се бори с болестта амиотрофична латерална склероза”, коментира нашият колега от вестник "Тема Спорт" Желю Станков.

Предизвикателството с кофата ледена вода има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Всичко започна от САЩ и по-конкретно Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс. Само за няколко дни предизвикателството обиколи цял свят, стигна и до България.