Емил Велев-Кокала: Стойчо Младенов определя модата

Публикувано на: 07.11.2014 13:35

Автор: Проспорт.бг

©sportni.bg
Емил Велев е сред най-ексцентричните треньори у нас и винаги е интересен събеседник. Не е никак изненадващо, че той се нагърби с мисията да спасява новака в елита Хасково. И макар отборът да е на голяма дистанция зад останалите, Велев грабна копието и ризницата и се захвана за работа. Специалистът даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за перспективите пред клуба, зимната селекция, сблъсъка с ЦСКА и събитията в Левски. 
 
- Г-н Велев, всички определят Хасково като абсолютен аутсайдер в предстоящата среща с ЦСКА. Какво е вашето мнение по въпроса?
- Ясно е, че сме аутсайдер, но ще искаме да се представим възможно най-добре пред нашата публика. Не само че срещаме ЦСКА, но и в неделя ще се честват 90 години от футбола в Хасково. Надявам се момчетата да разберат значимостта на предстоящия мач. ЦСКА естествено е фаворит. Това е един много добър и балансиран отбор, който разполага с един от най-добрите треньори в България. Стойчо Младенов от доста години насам диктува модата в родния футбол, поне на клубно равнище. Така че ще е доста тежък мач. Нашата цел е да се представим достойно. Показахме добро лице срещу Локомотив в Пловдив, но загубихме. Сега обаче се надявам, с помощта на нашата публика, да се противопоставим максимално на ЦСКА. А и не забравяйте, че и Славия бе сочен за пълен аутсайдер срещу ЦСКА...
 
- Защо предприехте тази авантюра - да поемете последния в "А“ група?
- 8-9 точки изоставане не са чак такава голяма разлика. Има доста мачове до края на годината и се надявам да вземем точки от тях и да намалим дупката между нас и останалите.
 
- Хасково има 9 поредни загуби в първенството, едва ли сте твърдо убеден, че тази серия ще бъде прекъсната точно срещу ЦСКА...
- Е, какво - да не се явим и да загубим служебно ли?! Във всички мачове трябва да играем здраво, а накрая - каквото стане. Разбира се, тези 9 загуби си тежат, но всяка серия си има край. Няма да падаме вечно.
 
- Спокойна ли е обстановката в клуба въпреки трудностите в "А“ група?
- Да, всичко е нормално, още повече с подкрепата на кмета. Работим добре и с управата на клуба. Условията за футбол са подходящи, моделът, по който се действа, също е добър Като цяло има възможност за развитие, но това, че сме последни, определено тежи. Моето мнение е, че отборът трябваше да се подсили с нови играчи през лятото. Не биваше да се разчита само на тези, които бяха в "Б“ група. Веднага давам пример с Лудогорец, където, щом влязоха в елита, смениха почти целия си отбор и станаха шампиони. Всички тези детайли са много важни, но какво да се прави - гледаме напред.

- Имате ли вече планове за зимната селекция?
- Да, набелязал съм 4-5 имена, които може да вземем през януари. Но не искам да ги казвам, за да не се спекулира. Само ще споделя, че играят в други български отбори.
 
- Кой е най-силният коз на Хасково срещу ЦСКА?
- Нашите момчета трябва да са пределно мотивирани, за да докажат сами на себе си, че имат потенциал. Аз това го виждам непрекъснато. В тренировъчния процес си личи, че можем да играем футбол, а и колективът е добър. Но трябва да се види и на терена. В конкретната ситуация момчетата се нуждаят от самочувствие. И резултатите не би трябвало да закъснеят.
 
- А коя е най-опасната страна на "червените“?
- Основният им коз е, че са добре балансиран отбор. Във всички линии разполагат с високо качество. Не мога да отлича най-силен или най-слаб елемент. Разполагат с добър вратар и стабилност в защита. Тунчев е във форма, а Венци Василев се справя на високо ниво. Халфовете им също са доста силни, Буш е класен нападател, който е добре подпомаган от хората около него в предни позиции. А Маркиньос вероятно е футболистът, който се отличава от всички в българското първенство. Неговата импровизация и игра са наистина впечатляващи.
 
- Може да се каже, че е ваша "вината" Маркиньос да остане в родното първенство...
- Да, аз го привлякох в Локомотив (София), не мога да отрека, че имам заслуга. Несъмнено Маркиньос помогна страшно много Локомотив да не изпадне в "Б“ група.
 
- Освен наказания Димитър Алексиев има ли други футболисти, на които няма да можете да разчитате срещу ЦСКА?
- Десният бек Кирил Крумов също няма да може да вземе участие, всички останали мисля, че са на линия. До неделя съставът ще бъде напълно избистрен.
 
- Как виждате развръзката в битката за титлата? Способен ли е Стойчо Младенов да измъкне първото място под носа на свръхамбицирания Лудогорец?
- Безспорно разградчани разполагат с най-добрия отбор в България. Ясно е само, че надбягването ще е между тези два коня - ЦСКА и Лудогорец. Другите няма да успеят да ги доближат и застрашат. Но кой ще спечели в края, не се наемам да прогнозирам.
 
- Преди време казахте, че тръгвате към ЦСКА с каска, ризница и копие. Ще ви трябва ли това снаряжение и в неделя?
- Вижте, аз съм се изградил като личност и футболист в мачовете с ЦСКА. Всеки, който познава моето минало в дербитата, знае, че в тях съм показвал над 200% от себе си. Каквото съм могъл - съм го дал. Тези мачове винаги са ми били много важни. И сега - нищо, че водя Хасково, пак ще ми е приятно да се изправя срещу ЦСКА. А мотивацията ми няма да е по-малка от обикновено. Знаете, че водените от мен отбори по традиция се представят успешно срещу ЦСКА...
 
- Доколко е голям приносът на опитните във вашия отбор Емил Ангелов и Дончо Атанасов?
- Те сплотяват отбора и говорят позитивни неща на по-младите. Казват им да се вдигат, да играят, футболът за подрастващите няма да спре утре. Те имат много години пред себе си и трябва да се възползват сега, в "А“ група, когато получават шанс някой да ги забележи. Ангелов и Атанасов помагат не само с играта си, но и с психологическото влияние върху по-младите.
 
- Имате доста добри шансове да продължите в 1/4-финалната фаза за Купата на България след 3:0 в първия мач с Банско. Докъде стигат амбициите ви в тази надпревара? Традиционно за купата вашите отбори се представят доста силно...
- О, да. Със Славия стигнах финал срещу ЦСКА (0:1), с двата Локомотива също имах пробиви до последните фази. С Локомотив (Пд) играхме финал, а с Локомотив (София) полуфинал. Сега не се наемам да афиширам разни амбиции. Окей, бихме категорично Банско, но има и втори мач, който не бива да се подценява. Нека първо елиминираме съперника, после ще говорим за цели.
 
- Каква е финансовата ситуация в Хасково? Плащат ли се навреме възнагражденията?
- Проблеми от такова естество няма. Играчите си взимат заплатите нормално. Работи се професионално, кметът също е ангажиран в процеса. Направени са доста неща, стадионът е модернизиран. Хората тук полагат усилия и Хасково заслужава да бъде в "А“ група заради организацията и заради феновете.
 
- Тревожи ли ви случващото се в Левски и как виждате бъдещето на клуба?
- Неприятно е, когато отборът губи и непрекъснато бива оплюван. Критиките са много големи. Но както изискванията са страшно високи, така и негативните мнения трябва да се приемат от ръководните фактори и да се следва правилният път. Но каквото и да става, Левски си е Левски и винаги ще е в челните места.