МОК с революционни промени по Програма 2020

Публикувано на: 10.12.2014 12:47

Автор: Проспорт.бг

©БОК
Членовете на Международния олимпийски комитет одобриха всичките 40 предложения по Програма 2020, които отварят нови хоризонти и планират кардинални промени в олимпийското движение през следващите няколко години. 
 
Това стана по време на завършилата късно снощи Извънредна 127-а сесия на МОК в Монако. 
 
Всички присъстващи 96 членове гласуваха „за“ предложените от новия президент Томас Бах промени, повечето от които се определят от наблюдателите като ключови за развитието на олимпизма.
 
МОК планира да намали разходите по организацията на игрите и дори да подпомага финансово с големи суми бъдещите домакини. Самата програма ще трансформира от "базирана на спортовете“ към "базирана на дисциплините“. Планира се изравняване възможностите на половете и стимулиране на микс дисциплините. Младежките олимпиади пък ще се препозиционират в неолимпийските години.
 
Одобрена бе идеята за създаване на Олимпийски ТВ канал. МОК е готов да похарчи до 490 милиона евро за развитието му през следващите 7 години. Очаква се, че след това той ще може да се финансира самостоятелно, а по-късно да започне да носи и приходи.
 
Стартирането на олимпийския канал ще послужи като основа за насърчаване на спорта и спортистите между олимпийските игри, 365 дни в годината. 
 
Телевизионният канал ще позволи на МОК да стане част от "цифровия век" и "да говори на един и същ език с младите хора". Каналът ще бъде достъпен в интернет и на мобилни устройства. Предполага се също така създаването на офиси във всяка страна, които ще бъдат ангажирани с адаптацията на съдържанието, включително и на дадения език.
 
Телевизионният канал ще стане платформа за разпространение на олимпийските ценности, както и за насърчаване на много културни и хуманитарни проекти на МОК.
 
Решено бе да се заделят допълнително 20 млн. долара за борба с уговорените мачове и допинга, което е в синхрон с новата философия за защита на коректните спортисти
 
В бъдеще подбора на членовете на МОК ще се базира на стриктен баланс на полове, география(национално представителство) и експертиза.
 
Наред с това се засилва сътрудничеството с организации за спортуване на хора с различно развитие и способности, ще се сближат отношенията с професионалните лиги.
 
Насърчават се разбирателството, съгласието, компромисите и диалога – както с обществеността, така и вътре в олимпийското семейство.
 
Президентът Бах бе щастлив при закриването на Извънредната сесия. „Това е един много важен и позитивен ден за МОК и олимпийското движение“, заяви президентът на една от най-влиятелните световни организации. 
Етикети: томас бах, бах, МОК