И българин замесен в световния допинг скандал?

Публикувано на: 13.12.2014 09:05

Автор: Проспорт.бг

©Интернет
И български лекоатлет е в списъка от 225 спортисти със съмнителни показатели на допинг пробите си. От няколко дни в световен мащаб се вихри огромен скандал, след като германската телевизия ARD излъчи 3 епизода от разследването си за използването на забранени стимуланти в руската лека атлетика и покриването на положителни проби или съмнителни показатели не само на местно ниво, но и от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Британският "Дейли Телеграф" публикува подробна графика на разпределение по държави на спортистите с положителни резултати на тестове или в биологичните паспорти. Именно от графиката, предоставена на медиите от източник от ИААФ, стана ясно, че и България има човек в списъка. Имената обаче все още не се разкриват, а в същия списък има трима олимпийски шампиони от Лондон 2012.

Междувременно директорът на медицинския и антидопингов отдел към ИААФ Габриел Доле си подаде оставката и напусна поста. От световната централа отрекоха това да е свързано със скандала от последните дни, като изтъкнаха, че човекът е на 73 г. и вече му е било време да се пенсионира, тъй като в Монако това става на 65 г. Според някои английски и френски медии обаче, преди да хвърли оставка Доле е бил привикан на разпит от Етичната комисия, където е дал обширни обяснения за създалата се ситуация.