Кое е ала-бала за базите на ЦСКА?

Публикувано на: 23.12.2014 11:52

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©novsport.com
Петьо Костадинов- Полковника
Винаги съм уважавал смелите хора, но изпитвам известни смущения, ако точно те се впуснат в алабализми, нещо като онова броене при игра на криеница: Ала баланица, турска паница, де гиди Иванчо, наш капитанчо...
 
Думата ми е за концесията, която чрез Министерството на младежта и спорта, държавата се кани да сключи за стадион "Българска армия" и база "Панчерево" с ЦСКА. Доколкото подобна воля бе заявена от министър Красен Кралев. Смел човек, не бяга от темата.
 
Но толкова. Няма да навлизам в пунктоалност, защото съждението ще дотежи, но твърдението за стискане на ръцете през януари-февруари е, смея да твърдя, невярно, ако е законно.
 
Процедурата при отдаване на държавна концесия е толкова продължителна, че само техническите срокове подпират в март. Например, заявление, подаване на електронен формуляр към "Държавен вестник", процедура по публикуване в "Държавен вестник" и публикуване на такава средствата са информация или Интернет. Вписване в Националния концесионен регистър, информиране на Европейската комисия...Тук може и да се посъкрати това-онова при определено добро желание.
 
Но отново, заради влезлият в сила от 1 юли 2006 година Закон за концесиите и поправян многократно през 2008, 2010, 2012...година, следват едни процедури, които са неотменими и те са при определени условия 52 дни, а при едни по-леки - 35 дни. Но този период тече едва след като е уточнена Комисията, която в нашия случай се назначава от Министър-председателя. След това членовете са длъжни в един не толкова дълъг срок да пуснат декларации за отсъствие на материален интерес и да стартират процедурата. Но пък след координация с администрацията на Министерски съвет и Министерството на финансите.
 
Ако приемем, че процедурата си е безметежно ОК, нещата са по-оптимистични. Но според закона не могат да бъдат поставяни условия ограничаващи участието. Следователно, хипотетично, може да участва и ПФК Левски, или пък господин Батков, като физическо лице. Стадионът е интересен за изпълнителите, но база "Паначарево" не само. Там питата е с много мед и сирене. И само още един да се появи, следват нови процедури, а при жалба за временна мярка до проверка на решението за спечелилия концесионер, още и още. Само документално процедурата не може да мине до март. Ако се спазва закона. 
 
Но това е едва ли най-важното, ако финалният резултат е позитивен и ЦСКА се заеме с ремонта на собствения си дом.
 
Точно две добавки още и спирам.
 
Първата е свързана с твърдението, че концесията може да бъде за 35, дори за 50 години. Това последното с 50 години се надявам не е някоя поправка, която е обнародвана в "Държавен вестник", преди да е приета от Народното събрание. Съвсем наскоро забелязахме, че и това е възможно у нас. За 35 съм съгласен.
 
И последно ще цитирам впечатляващата реплика на господин министъра: "...Ще го форсираме януари - февруари да имаме двете страни да са си стиснали ръцете. Подпишем ли този договор, нашият ангажимент отпада. Остава моралният на ръководството на ЦСКA, да видим дали ще намерят инвестиции."
 
Трябва да призная, че е налице предизвикателство. Безусловно. Не толкова, защото физическите субекти в ЦСКА понякога дават противоречиви сигнали за приетите от обществото морални категории. А защото съм сигурен, че ЦСКА няма да може да разчита на обществени поръчки с така "вкусните" обществени капитали. ЦСКА е клуб с национално значение и при своята значимост ще се надява на подкрепа на национално-отговорния бизнес. И трябва да спре да гледа в канчето на другите, особено на тези с регионално значение. Да, правят им стадионите, но и там живеят хора.

Забележка: Нямам никакво намерение да се заяждам, но процедура не е стартирана. И това е видно от обявленията на официалния сайт на Министерството на младежта и спорта. КЛИКНЕТЕ И ВИЖТЕ ТУК.  Другото е да не говорим за концесия, а за някаква непозната нам форма.

ПЪЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.