Последният ми коментар преди първото гледане по делото на арестуваните ултраси от ЦСКА

Публикувано на: 28.12.2014 22:23

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Ще направя последен коментар, преди първото гледане на делото по обвинение срещу задържаните в Разлог ултраси на ЦСКА. Доколкото разбрах е повдигнато обвинение за нанесена средна телесна повреда и повредено, или нещо такова, имущество. Ако не беше направено  скоро трябваше да освободят момчетата. Но не и сега. Имаме обвинение.
 
Сутринта пуснах на стената си във Фейсбук въпрос към ултрасите на ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив. А именно:
 
КАК ЩЕ РЕАГИРАТЕ АКО СТЕ ОТ ЦСКА И ДОКАТО ОБЯДВАТЕ НЯКОЙ ВИ НАПИШЕ СЪС СПРЕЙ ВЪРХУ КОЛАТА ИМЕТО НА ЛЕВСКИ. АКО СТЕ ОТ ЛЕВСКИ - НА ЦСКА, АКО СТЕ ОТ ЛОКО - НА БОТЕВ, АКО СТЕ ОТ БОТЕВ - НА ЛОКО? В СЪОТВЕТНИЯ ЦВЯТ.

ОТГОВОРИ:

А/ ЩЕ ИЗКАЖЕТЕ БЛАГОДАРНОСТ И ЩЕ ПОЧЕРПИТЕ;
Б/ ЩЕ СЕ ОПЛАЧЕТЕ НА БЕЗХАБЕРНИЯ КВАРТАЛЕН ЗА СЪСИПАНОТО ВИ ИМУЩЕСТВО;
В/ ЩЕ ОПИТАТЕ ЗДРАВИНАТА НА "КАСКАТА" НА ВАНДАЛА.
 
Получи се любопитна картина в импровизираната анкета, която дава поне три  посоки за разсъждения и обобщения.
 
Внимание!!! Първа.
 
Психологията, а тя ми е специалност от най-милия ми университет - военният, разглежда състоянието афект. Доколкото съм слушал лекции само по Военно законодателство и съм изпитван единствено по него, нямам претенции за компетентност. На експертна компетентност.  По Наказателно право. Не обаче и по психология. Нека се доверим на обобщаващата дефиниция на портал "Психология", преди да продължим напред. 
 
Афектът е изключително силно, внезапно настъпващо, но бурно протичащо краткотрайно чувство, предизвикано от определени причини. С други думи, това е емоционален взрив. Той се съпровожда от обилни вегетативни прояви: зачервяване или бледност, сърцебиене, промени в кръвното налягане и др., силни двигателни и словесни реакции и стесняване на обема на съзнанието. Афектите могат да са различни по сила, като се започне от много слаби и контролируеми съзнателно, и се завърши с патологически, напълно изключващи възможност за съзнателен контрол на постъпките. Разграничават се афекти на гняв, ярост или възторг и афекти на страх, тъга, угнетене и т.н. Афективните състояния се определят от моментно състояние на психичната дейност, от силата и значимостта на дразнителя и от темперамента.
 
След детайлното определение, моля проследете съждението внимателно. Полезно е. 
 
Нека приемем хипотезата, че задържаните ултраси на ЦСКА са нанесли побой над определени бански индивиди, нанесли са средна телесна повреда и са увредили чуждо имущество. Хипотеза, защото обвинението не е присъда. И момчетата са невинни до даказване на противното.
 
В съответствие с нашата хипотеза възниква сравнително елементарен за експертиза въпрос. Момчетата, привърженици на ЦСКА, съзнавали ли са какво вършат? Защото аз твърдя, че при представената картинка те са били в състояние на тежка форма на агресивен афект. С оглед дразнителите напълно изключвам възможност за съзнателен контрол на постъпките. Състояние граничещо с психологическата категория амок. С думи прости - те изобщо не са съзнавали какво вършат.
 
Втори въпрос за експертиза. Доказано е, че потърпевшите са изписали със спрей автомобила на предполагаемите си агресори. Изписали са неприемливи за ценностната система на потърпевшите надписи. Увредили са имущество за хиляди левове. Въпросът е - те съзнавали ли са какво вършат? Отговорът е - категорично ДА!!! Тези от Банско са съзнавали!!! Те са били не само в психологическо равновесие, но и в позитивен психологически подем от увреждането на чуждо имущество и предизвикването на отрицателни емоции в ясно определена група хора. ТЕ СА СЪЗНАВАЛИ ЯСНО ПОСТЪПКАТА СИ!!!
 
Следва още по-парадоксалната връзка. И тя е свързана с вечния порив на следствието и прокуратурата да установят не само извършителите, но и подстрекателите, съучастниците.
 
Е питам ви - кои, според вас, са подстрекателите и съучастниците? Аз твърдя, че това са надписалите автомобила на обядващите мирно и тихо в близкото заведение привърженици на ЦСКА. Те са подстрекатели и съучастници в престъпление, което според обвинението е довело до средна телесна повреда и увреждане на имущество.
 
Последен въпрос. На подстрекателите и съучастниците повдигнато ли е обвинение?
 
Внимание!!! Втора.
 
Втората посока на разсъждение даде моят приятел Жельо. И тя е: Случилото се е диагноза на обществото ни.
 
Безусловно, приятелю. В медицината и философията диагнозата/дефинициите са темел. Въпросът е какво следва? Не сме по-добри, по-интелигентни и т.н. ако не даваме решение, ако не търсим, ако не настояваме. Няма общество.
 
Аз съм на мнение, че има задушаващо оплетени обществени връзки. Преди дни споменах по повод нелепото противопоставяне с циганите, че нямаме сложен казус. Отговорът е в производството на справедливост. Отсъствието на такава ражда онова разяждащо недоверие към системата за сигурност и правораздаване. Ражда уреждане на сметките лично. Впрочем, в условията на либерална демокрация, каквато изповядват САЩ, дори използват олово, когато се посегне на собственост. Ако в България твърдим, че най-добре се смее този, който се смее последен, американците са на мнение, че последен се смее този, който стреля първи.
 
Справедливостта не може да бъде кастова в гражданското общество. Имах някога един старшина в айтоската бригада - бай Стефан Стефанов. Много уважаван и извънредно грамотен технически човек. На едно партийно събрание той стана и каза: Вижте, знам, че всички сме редници на партията, но има и по-големи редници от мен. Нека си поемат отговорността.
 
Намираме се в отвратителното неразположение на гражданското общество, което повтаря дефиницията на бай Стефан. А тя е - бягство от отношение. Ако може - някой друг да отговори. А може би така и трябва. Нали излъчваме лидери!?
 
Следствените органи и прокуратурата измъчиха тези момчета, с недоказана вина, в разложкия арест. Органите бяха извънредно пъргави и ги арестуваха за часове. Започнаха след това да търсят и доказателства. Не толкова след това мои много добри приятели бяха помлени на път за дома в Централна България, след мач на ЦСКА. 30 на трима. Единият също попадна в болница. Със средна телесна повреда. Нападателите са повече от ясни. Но да сте чули някъде за арести? Друго си е потърпевшият да е свързан с местните велможи и представители на Темида, дори част от тях. Онази, сиромашката Темида, с разкъсана от глад препаска на очите.
 
Внимание!!! Трета.
 
Иван заключи,че омразата ражда омраза. Какво да кажеш на точния човек. На инженера. Мълчиш. В нашия случай - когато сееш вятър, ще жънеш бури.
 
Последният въпрос е - кой  е виновен - сеячът или природата???
 
Или правим изключение за генно и социално модифицирани "земеделци"?