Владимир Зографски: Не загубих вяра, че мога да стана шампион

Публикувано на: 28.01.2015 16:32

Автор: Проспорт.бг

©fisskijumping.com
Владимир Зографски
Минути след като бе официално награден като световен студентски шампион, ски-скачачът Владимир Зографски сподели за сайта на Асоциацията за университетски спорт "Академик“:
 
"Шанцата в Осърбле облагодетелстваше физически силните скачачи. Аз нямам толкова изразена физика, конкурентите ми бяха много по-високи и здрави. Затова наблегнах на техниката и най-вече на скоростта. Доволен съм от скоростта, която генерирах при отскока, това ми позволи да направя доста добър метраж и в двата опита. Те на практика се оказаха и най-добрите ми скокове тук, в Осърбле. За първи път от дълго време насам се чувствах уверен и стабилен, способен да покажа какво мога. Имаше малко нервност след като поведох, но изобщо не загубих вяра, че мога да стана шампион. Давам си сметка, че много от най-добрите в ски-скока отсъстваха, но въпреки всичко тази титла значи много за мен. Доволен съм, че изпреварих представители на легендарни школи в ски-скока, на държави, в които този спорт има хиляди състезатели и десетки шанци – Полша, Русия, Япония, Словения“.
 
Зографски се надява тази титла да върне самочувствието му, да му даде спокойствието и увереността да покаже най-доброто от себе си. "Златото значи много за мен, мисля, че причината за застоя в последната година бе повече психологическа. Много неща ни се струпаха на главата, включително и тази контузия в кръста, която все още не е отшумяла напълно. В следващите два дни ще останем с бащи ми в Осърбле, за което благодаря на разбирането и помощта от АУС "Академик“. След това заминаваме за Вилинген(Гер), където от петък до неделя предстоят поредните стартове за Световната купа, единият от които нощен. Благодаря на всички българи, които ме подкрепяха и се надявам да имаме нови поводи за радост до края на сезона“, каза Зографски.
 
Титлата на Зографски е деветата, спечелена от България на Световни студентски игри. Според статистиката на www.aus.bg до този момент представителите на АУС "Академик” бяха спечелили 8 златни медала от Универсиади. Пет от тях са извоювани от Мария Петрова на турнира по художествена гимнастика от Игрите във Фукуока (Япония) през 1995 г. По една титла имат: Евгения Раданова на шорттрек от Попрад-Татри (Словакия) 1999, Добринка Шаламанова в леката атлетика от Банког (Тайланд) 2007 и Ваня Стамболова – също в леката атлетика от Уни-2009 в Белград (Сърбия).