Балъков: Ще дам шанс на четирима младоци

Публикувано на: 04.02.2015 10:32

Автор: Проспорт.бг

©Ивка Евгениева, Проспорт.бг
Треньорът на Литекс Красимир Балъков коментира, че ще опита да даде шанс на четирима юноши да се наложат в първия тим на ловчанлии през втората половина на сезона. Специалистът обясни, че решението е съгласувано с ръководството, което пък ще продължи търси двама нови играчи – нападател и полузащитник. Това обаче няма да стане в ущърб на собствените кадри, за които Балъков каза, че са бъдещето на националния отбор и затова трябва да получат своите възможности.

„Първият етап от подготовката мина доста добре. Всички с много малки изключения издържаха целия период от подготовката, която беше повече кондиция, физика и каляване на характер. Ние много здраво тренирахме в тези 12 дни, понякога и по три пъти на ден. Имаме футболисти от школата, които за първи път бяха с нас. Въртяхме състави, играхме по едно полувреме, изобщо повече тествахме по време на мачовете някои неща, отколкото да сме имали за цел да изглеждаме по-добре спортно-технически“, обясни бившият национал преди заминаването за лагера в Турция, цитиран от колегите от "Гонг".

„Разбрали сме се с ръководството – тая година ще се опитаме да дадем шанс на 4 човека от младите да помиришат мъжкия футбол. Те са национални състезатели, знаят за какво става въпрос. Така че след лагера в Турция ще видим как ще продължим с тях“, каза Бала.

„На всеки нов футболист му трябва време за адаптация, засега съм доволен и от двамата. В Турция ни предстоят четири много здрави мача, насочили сме вниманието си изцяло към първия си двубой от шампионата срещу Лудогорец. Сега имаме четири съперника, които отговарят на нивото на Лудогорец. Нито те могат да ни изненадат, нито ние тях. Изненадата може да дойте от това футболистите да играят по-добре и да вкарат повече голове. Изненадата може да се случи, ако играем в рамките на 2 седмици 3 пъти срещу тях“, коментира специалистът.

„Младите футболисти се оформят в такива битки и мачове. Ако не им дадем шанс, няма да имаме и национален отбор. Не знам за другите, аз съм минал в националния отбор и съм постигнал доста успехи. Нямам морално право дори да си помисля, че мога да не пусна някой състезател в националния отбор, независимо дали е официална дата или не. В крайна сметка след като вече 10 години не сме класирали нито на Европейски, нито на световни първенства. Трябва да направим нещо по-различно от това, което УЕФА ни дава като дати. Съжалявам, че са извикали само 4 човека от нашия отбор, ако бяха повече, щях да ги пусна всичките“, каза Балъков.

„Ние не сме наясно с титулярите си, искахме да видим кой как се чувства. След лагера в Турция ще имам пълна картина за състоянието на играчите, за състава. Искаме да привлечем още един нападател и един халф, за да засилим конкуренцията. Дали ще успеем, времето ще покаже дали най-вече ще намерим точни футболисти. За съжаление, ще търсим чуждестранни футболисти, тъй като изборът сред българските не е голям“, заяви още треньорът на Литекс.

„Нашата цел е абсолютно реалистична и ясна, но и трудно постижима с толкова млади футболисти – участие в Лига Европа дали през четвъртото място, дали през Купата на България“, добави Балъков.