Попов: В ЦСКА приемаме загубите фатално

Публикувано на: 24.02.2015 13:26

Автор: Проспорт.бг

©Фейсбук
Александър Попов
В последния месец волейболистите на ЦСКА направиха така, че за тях отново да се говори като за голям отбор, а не за борещ се за оцеляване. Победиха лидера Монтана и шампиона Марек, при това, без да им дадат точка. Разговаряме с директора и треньор на червените Сашо Попов за манталитета на армейците и нестихващата борба, която водят.
 
- Г-н Попов, ЦСКА е в такава ситуация, че никой не очаква да побеждава, при това убедително, така наречените фаворити. Как успявате да направите така, че да изглеждате голям отбор срещу наистина големите?
– Тази отредена от медиите роля, че никой не очаква нищо, за друг отбор ще дава криле. Задължаващото при нас е, че независимо с какъв състав, всяка загуба я приемаме като нещо фатално. Когато поради ред причини не бихме могли да имаме най-конкурентния на останалите състав, загубите през годините са ни тежали много. Никога на състезателите на ЦСКА при анализ не сме тръгвали, дори да се борим за изпадане, да им казваме – дайте максимума, от вас не се очаква нищо. Поради тази причина много често, когато играем с младите, тази отговорност се е отразявала. Минава време, мачове, ситуации и от време на време младите започват да прогресират и да се чувстват по-добре. Това е една от причините срещу по-сериозните противници да се получава по-добра игра.
 
- Питам ви, защото чисто като осигуряване при вас няма как да се говори за медали и титла, докато при Монтана, Марек, Добруджа ситуацията е различна и далеч по-спокойна. Те могат дори да осигурят по-добра селекция…
– Категорично е така. Не бих казал по-добра селекция, но по-прагматична, с оглед на поставените им цели. Това не променя общия смисъл. Дори и те, на фона на футболисти и баскетболисти, са на много ниско ниво като заплащане. На фона на нас всички взимат повече пари.
 
Това много отбори ще ги убие, но нас не.
 
Просто ни възпрепятства чисто психологически младите да не показват най-доброто от себе си. Възрастта е фактор. Имаме 40-годишни състезатели, за които е много трудно да играят в седмицата по един-два мача. Това води до натрупване. Отдавна си казваме, че трябва много по-бързо да се случват нещата. Младите обаче растат бавно.
 
- Докъде може да порасне ЦСКА този сезон?
– Играем всеки мач за победа. Въоръжаваме се от понеделник как да организираме пътуването си, домакинството, да намерим пари, да отидем да победим. Дали е Марек или Тетевен, няма значение. Даваме максимума, някой път се получава, но много често не можем. Никога не съм се оправдавал с липсата на пари, а с липсата на възможности да дадем по-добър шанс на младите да растат. Не се борим за титла, а за всеки мач, защото е препятствие да организираме участието ни във всеки двубой.

- Как върви по-важната битка с подобряването на условията за работа в клуба?
– Мина още една година в жесток финансов борд, в който се намираме.
 
Трудно ще запазим сегашния отбор
 
Защото, когато създадем млад състезател и той е конвертируем, сме длъжни да го продадем. Първо, защото дълго е живял в тежките условия при нас, и второ, за да си набавим някакви средства. Битката е жестока. Когато си продаваме състезателите, знаем колко труд сме вложили и не успяваме да оберем плодовете. Ако успеем да спечелим средства, да си запазим отбора още една-две години, със сигурност тези момчета ще започнат да растат и да възвърнат имиджа на ЦСКА. Но това в момента е почти невъзможно. Ще го продадем за общото благо, което не е хубаво. Лошо е, че състезатели на 19-20 години отиват да радват чужда публика, а не нашата, но такава е ситуацията.
 
- Това няма ли да се отрази положително на националния отбор?
– Не намирам пряка връзка. Има достатъчно примери, в които наши състезатели, които играят в първенството ни, не се отличават толкова драстично от тези, които са в чужбина. Говорим за по-средното ниво. Разбира се, топ състезателите трябва да мерят сили в най-силните първенства, но в нашия отбор са не повече от 3-4 човека. Целта трябва да е да създадем такива условия, че средните ни волейболисти като класа да си остават в България на добро заплащане, европейско, така че да правим продукт тук. Най-добрите вече да мерят сили в Европа. Примерно Курек е в Италия, но икономическата ситуация в Полша предразполага основната част от състава им да си играе там. Ние обаче тук, където максимумът на заплатите е 1000 евро е смешно да правим такива обобщения. Грозната и лошата картина е това, че стават ли по-добри състезателите, излизат в чужбина и се обезценява продуктът волейбол в България. Първенството не е лошо, има много млади състезатели, които растат. Ако те бъдат оценени по достойнство и условията се подобрят, целият продукт и национален, ще се вдигне. Но това е химера засега.
 
- Прави впечатление, че в последните 3 години от вас не се чува да се молите на някого за пари, а опитвате да произвеждате продукт, който да предлагате на публиката…
– Молихме се две години и не получихме нищо. Или трябваше да развеем бялото знаме, или да се борим. Измислихме най-различни кампании, с които да се самофинансираме.
 
- До каква степен това може да се развие, че да не разчитате изобщо на основен спонсор? Имате ли потенциал за подобно нещо?
– Разбира се, че имаме. Това могат да си го позволят само ЦСКА и Левски и никой друг в България. Ние сме принудени от обстоятелствата. Докъде ще стигне това, няма как да кажа. Предстои ни нова кампания, която се прави за първи път в България, и ще видим как ще се развият нещата.
 
- Мислите ли за организация, подобна на Левски в "Арена Армеец” и може ли подобна инициатива да се прави по-често, за да се набират средства по този начин?
– Това, което се случи на баскетбола на Левски, се случи преди няколко месеца. Ние имаме затруднения от 5 години. Няма нещо, което някой да го е направил и ние да не сме се сетили за него.
 
Опитни сме в нещастието си.
 
Подобен проект имахме преди две години. Даже бях запазил дата в "Арена Армеец”, но не се случи. Надявам се скоро да организираме такова нещо през септември или октомври, но то няма да има нищо общо с това на Левски. Само външният вид – пълните трибуни, ще са общото. Имаме идея да направим огромен празник на волейбола в ЦСКА. Миналото, а и бъдещето на младите ни го заслужава. В никакъв случай няма да е плагиатство. Нашият сценарий ще е свързан само с волейбола.
 
Забележка: Интервюто препечатваме от вестник "Тема:Спорт".