Анализът на Марин за ЦСКА

Публикувано на: 28.03.2015 15:01

Автор: Марин Ташков, свободен човек

©Проспорт.бг
Марин Ташков
Искам да напиша мнението си за една от дивотиите, които от няколко дни се леят като из запушен канал.
 
1. ЦСКА е АД - акционерно дружество, т.е. акционерите са хората, които притежават клуба и които се занимават с управление на дейността му, с финансирането и с разпределението на печалбата, ако има такава.
 
2. Феновете не са по никакъв начин собственици на ЦСКА. Те са просто фенове и като такива могат да ходят по мачовете на отбора, да се забавляват, да си купуват фенски артикули, да пеят песни за Великия клуб и други подобни неща.
 
3. Феновете могат реално да определят политиката на въпросното АД само и единствено, ако станат акционери. Тогава те няма да са фенове, а държатели на акции с всички последващи права и задължения.
 
4. Феновете нямат право да искат безвъзмездно да им се прехвърлят акции. Това може да решат собствениците на въпросните акции, но това е по тяхна изрична воля и ако имат желание.
 
Защо според мен се завъртя този вихър с акциите.
 
Основната цел е една - оказване на натиск върху Томов, а с каква крайна цел е оказван въпросния натиск - това знаят само онези, които организират сценката - разбирай Инджов, Манджуков и онези, които евентуално стоят зад тях.
 
Какъв би бил полезният ход?
 
Ако феновете се успокоят и вместо да търчат насам-натам при всеки призив на която и да е от страните, седнат и кажат - "Акциите не ни интересуват, защото ние не можем да закупим и да управляваме дружеството. Кажете ни реално какво се случва след 31." - тогава може би ще излязат на светло част от нещата.
 
Аз не вярвам, че Манджуков и Инджов ще се откажат безвъзмездно от толкова пари и ще дарят акциите си на случайни хора.
 
По-скоро си мисля, че ако не им минат номерата в момента, ще вкарат на Томов таралеж в гащите, като формално ще прехвърлят акциите на фенове, които от своя страна ще направят Томов разноглед.
 
Самият Томов също не е много за вярване, защото не излиза и не казва открито кой реално стои зад Лира инвестмънт, какви и чии средства харчи и най-важното, с каква цел.
 
Томов две години гърчи проекта ЦСКА и не вярвам да се откаже, но бере и ще бере огромни ядове.
В момента най-вероятно се опитва да отложи края с лиценза и се надява да направи я някой трансфер през лятото, я пробив в ЕКТ, което обаче с треньор Стойчо Младенов е абсолютно невъзможно.
 
Моят съвет е всички да се успокоят, да не се подават на почасовите стонове и вопли на страните и да изчакат.
 
Поне няма да се превръщат в инструменти за една битка, за която не знаем защо реално се води.
 
А може и да не съм прав, но това виждам в момента.