Български финал на "Дан Колов-Никола Петров"

Публикувано на: 24.04.2015 16:25

Автор: Проспорт.бг

©bul-wrestling.org
Световният шампион за 2013-а Иво Ангелов и европейският първенец за 2014-а Александър Костадинов ще излязат в българския финал в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "Христо Ботев". Сблъсъкът е в кат. до 59 кг на класическия стил.

И двамата записаха по три победи до момента. Ангелов стартира с успех срещу румънеца Монтеану - 8:2,  а след това спечели в инфарктна среща с 3:1 и дисквалификация на олимпийския шампион и 6-кратен световен първенеца Хамид Сориян (Иран), който си позволи неспортсменско поведение. На полуфиналите Ангелов надделя и над Андре Берге (Норвегия) с 9:0.

Костадинов започна с успех срещу Мустафа Саглем  (Турция) - 8:0 и туш, после прегази и съотборника си Николай Вичев - 8:0, а на полуфинала надделя и над турчина Фатих Учунджу - 4:2.

При класиците до финал стигна и Илиян Георгиев в кат. до 75 кг. Негов съперник ще бъде арменецът Арсен Джулфалакян, световен шампион и втори на олимпийските игри Лондон 2012. Той също има на сметката си до момента три победи - срещу украинеца Виталий Кучеренко с 4:0, турчина Шереф Тюферк - 4:2 и арменеца Карабет Чалян - 4:1. В същата категория Явор Янакиев падна от финалиста Джулфалакян с 0:2 и в следобедния сеанс ще спори за бронза срещу Стилиян Найденов.

При 130-килограмовите Милослав Методиев ще спори за бронза по-късно днес срещу Чеби (Тунис).

В свободния стил до финал стигна само един българин - Шукри Шукриев в кат. до 61 кг. Негов съперник за титлата ще бъде Иван Гуйдя (Румъния), брат на бившия ни национал Анатолий Гуйдя. Шукри стартира с успех срещу македоница Ясим Реджелари с 9:4, после надви и Стоян Илиев с 5:4. В същата категория Иван Гуйдя срази Радослав Великов с 6:2, който в следобедния сеанс ще излезе за бронза срещу словака Болотнюк.

При 74-килограмовите Георги Иванов, който дебютира пред българска публика, също ще се бори за бронза. Негов съперник ще бъде Аугусто Мидана (Африкански център по борба). Българинът, който живее в Щатите, започна с успех срещу Мохамед Бакър (България) с 13:2, справи се и с германеца Андрей Шийка със 7:6, но на полуфинала получи болки в крака и отписа срещата след като резултатът бе 3:3. Така двубоят приключи в полза на казахстанеца Адилайхан Нурсултанов - 11:3.

При жените двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин ще се бори за бронза в кат. до 60 кгс Хафизе Шахим (Турция). Още на старта тя падна от друга представителка на Турция - Елиф Жаале с 5:6. В същата категория Виктория Бобева записа победа срещу Каролине Ловик (Норвегия) с 4:1 и за титлата по-късно днес ще излезе срещу Жаале (Турция).

При 69-килограмовите  Джанан Манолова имаше тежък жребий, като излезе срещу две от най-силните състезателки в категорията. Първо загуби от световната шампионка Джени Френсон (Швеция) с 0:10 и туш после падна от Алина Фокен (Германия), също № 1 в света, с 0:9 и туш.

А преди това сблъсъкът между Френсон и Фокен бе спечелен от шведката.

При 69-килограмовите Даяна Иванова ще се бори за бронза с Елис Манолова, която се състезава за Азербайджан.

Схватките от сутрешния сеанс в зала "Христо Ботев" бяха изгледани от президента на БФ Борба Валентин Йорданов и Гриша Ганчев, член на Управителния съвет на БФ Борба.