Светвам лампата, вие решавайте!

Публикувано на: 18.05.2015 11:55

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Вземам повод от интервю на Ивайло Манджуков пред "Тема:Спорт", за да дам сигнал, да натисна бутон, да светна лампа. Позволявам си три цитата, преди да обобщя:
 
1. "Една от тях е да сведем администрацията до санитарния минимум. Тя може да включва само петима души заедно с изпълнителния директор и пресаташето. Имаме като идеи много мерки, които да предприемем и реализираме, но основната цел е ЦСКА да стане печелившо дружество.
 
Това е марка, която може да генерира висока доходност и към това трябва да са насочени усилията на всички, които ще се ангажират със стабилизирането на ЦСКА.";
 
2. "А в УС ще влязат хора, които няма да взимат заплати, а ще дават пари, за да се взимат колективни решения. Ще направим УС от поне пет човека и всеки един ще заделя определена сума, за да подпомогне бюджета на клуба."

3. "Най-определящо за пътя ще е, след като излезе решението на Лицензионната комисия. Зависи от това дали ЦСКА ще получи право на участие в евротурнирите, или не. Но както казах - сигналите засега са, че ЦСКА по-скоро няма да получи такъв за Европа."
 
По цитат 1 ще отбележа, че подобно твърдение намирисва на аматьорски футбол. Всеки пример от "А" група с подобна формация е пример за аматьорско структуриране. Доколкото имам претенцията да познавам пряко администрациите и упревленската философия на някои от най-добрите образци на световния клубен футбол ще кажа, че подобен подход не кореспондира с идеята за професионално структуриране. Ще добавя и въпрос - как точно такъв подход ще генерира висока доходност?
 
По цитат 2 ще обобщя с въпрос - с кое точно изискване на УЕФА за бюджетиране кореспондира идеята за отделяне на пари от членове на УС и с кой точно пазарен принцип? Доколкото всеки футболен клуб, в т.ч. и ЦСКА предлага спортно-технически продукт с определен адрес. Сякаш отново говорим за аматьорско ниво, а не за национална, а защо не и за трансгранична концепция...
 
Дано изказът е някакво общо говорене, а не същностна философия с пропуск при отразяването. Някакво неразбиране. Обратното няма да доведе до нищо добро. 
 
Финално на всеки теоретик по структуриране ще напомня, че това не е аграрна бригада за поливна дейност на плантация с краставици. Говорим за националнозначимия футболен клуб ЦСКА. А извън национална концепция може всичко. Дори и само трима човека. Защо не и един.
 
Знае го всеки учил управление. За практикувалите да не говорим. 

По цитат 3 моля за тълкувание на понятията вътрешен лиценз и лиценз за Европа! Скоро ще отправя подобна молба към БФС, доколкото преди дни дори ЛК използва същата терминология. Терминология и съдържание във вопиющо противоречие с установените от началото на годината норми на УЕФА. С думи прости - няма такъв филм и такава разлика. Критериите са идни и същи.

Останалото е волска каруца да ни се привижда, като седма серия на баварски производител.