Две думи за каменното сърце на БГ-футбола

Публикувано на: 19.05.2015 15:41

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Светослав Петков /в ляво/, Ник Маршал и Петър Митев
Мина турнирът "Проспорт-Велико Търново къп". За някои рутинно, за други комерсиално, за трети благотворително, за четвърти паметно. Специален гост бе Ливърпул, гостуваха и сърбите от нишкия Коперникус. Ниш е побратим със старопрестолния град.
 
Не, няма да отворя дума за мърсисайдци. За тях друг път. За огромния приятел Ник Маршал, директорът по футболните въпроси на академията на Ливърпул - някога.
 
Ще кажа няколко думи в друга посока. А те са за мързеливия скаутинг и високомерието на обърканото и хаотично време, в което живеем.
 
Още, като се чу, че организираме този турнир ми звънна Антон Бозов от Рудозем. Притеснен. Дали ще го приемем с момчетата му в турнира при родени 2003 година. Отговорих му, че дори Реал Мадрид да се обади, той няма да отпадне. Защото децата от Рудозем за тежкари, като нас, са енигма.
 
Почти същото стана с ДФК Видин. Видният ръководител на ДЮШ-а на армейците Спас Джевизов спря от участие една от възрастите, за да си почеше егото. Тогава виден фен на ЦСКА от Видин нашега подхвърли да поканя една нова малка школа на ентусиазирани млади треньори като Петър Митев и Светослав Петков. Той се шегуваше, но аз изобщо не мислех да го правя и те вече бяха в схемата на състезанието.
 
Какво се получи? Рудоземци бяха лишени от титлата само заради лошо стечение на обстоятелствата. Приеманите в началото като екзотика момчета на Тони Бозов загубиха трудно само от Етър и биха наред традиционни центрове, а някои от децата взеха сърцата на публиката. На местната публика. Неслучайно Тефик Баки получи индивидуална награда за най-добър халф. Него вече го познават. Изумителен талант. Скромни и ненатрапчиви треньор Бозов и президент Хайри Шерифов.
 
И да не мислите, че Хайри има някакви непресъхващи кладенци с пари. Не, Шерифов има сърце за децата. А нашите са се вкаменили и нито чувстваме, нито виждаме.
 
А при ДФК Видин. Добре, те не вървяха така победно. На 2001 година загубиха от Литекс с 3:10. Но и трите гола вкара Валентин Петров. Добави един и срещу Янтра. Как мислите, дали срещу подготвена селекция, като на ловчанлии, е лесно да реализираш хеттрик? Но ние спим. Ние сме надменни. Шумим в новините и нямаме очи.
 
Кой днес си спомня как и къде е забелязан Христо Стоичков. Като играч на Харманли. Финално на мача на традиционните двубои на зоналните селекции. Златната топка на Европа. Голмайсторът на световното първенство. Апостолите сякаш умряха. А днешните големи ръководители имат голямо его. 
 
Децата имат своите бащи, селекционерите своите началници. Началниците своите покровители. Българските деца гледат голям футбол по телевизията, а ще влязат в него през крив макарон. Освен ако не се събудим.
 
Тръбата свири "Тревога!".