Управлението на ЦСКА не е FIFA playstation

Публикувано на: 29.05.2015 11:03

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Преди два дни, не защото исках, а заради катаджиите, ми се наложи да мина през задния вход на "Армията" и да прекося обратно към главната порта. Та както си съм се забързал по мои си дела, срещам двама. Живеят с етикета легенди, а и имат повече основания от различни публични типове. Тези двамата много често говорят на ушенце. Нали знаете, че се познаваме всички кой какви ги е вършил или върши. Те чуват, те донасят. Та ги питам: "Как е момчета, ще ни има ли?". Единият ме поглежда с омраза и присъщата му човешка злоба и ми връща: "Парите са у вас, платете си и ще ни има..."
 
Стегна ме бързо шапката и както ги подминавах им припомних: "Така е, милионите са у мен, но точно вие двамата гласувахте през 99-а да ме изключат от Общото събрание за уронване престижа на ЦСКА и няма да видите нищо. Ще пълня гуша, а вие дано един ден все пак откриете нещо мъжко в себе си...".
 
Същият ден ескалира поривът за поредното идване на Гриша Ганчев. Е тук знаех това-онова, но пък ми писна. Да гледам как се въртим в масов транс, след добре изпълнен танц на шамана. Както някога, както вазовите чичовци.
 
Гледам препирни, връщане назад, сочене с пръст. И какво точно конструктивно има в това? Корабът се пълни с вода, ние спорим кой е капитан. Че и дискусионни форуми организираме.
 
Като казах форум, то вчера съвсем се застрелях ментално. Форум на привържениците тегли чертата и казва кой крив, кой прав с официална позиция.
 
Я да се разберем мъничко. Това да не ви е FIFA playstation, че скрити зад собствената си анонимност ще правите оценки и ще определяте правилата!?
 
Като сте толкова много и толкова умни, защо не отидохте на терен, когато "Енимълс" и "Офанзива" говореха нещо и преценяха нещо със стари и нови? Да ударите по масата. С лицата и имената си. Това било неприемливо, онова не било вярно.
 
Някога, като си тръгнахме от ЦСКА, тартор на феновете беше Дани Петков. Той и повечето от старата гвардия бе организатор на преврата. В полза на Любо Пенев, а видя се и в посока на всичко, което се случи впоследствие. Но те бяха живи, ясни и срещу нас. На стадиона. На събранията. И днес ние всички си говорим. Отбелязахме заедно 25-ата годишнина на първия фен клуб. Ха помислете защо.
 
Така както задълбават виртуалните социални контакти, не се учудвам на бума към обратния бряг. Видях във времето, че безкрай много интернет тигри са едни пелтеци на жива среща. Дори вече живея с надеждата поне да са мастурбанти, защото все по-малко мъже срещам по пътеката на житейския ми зенит.
 
Тихи като упоени с хлороформ жабчета за учебна дисекция върху асфалтовите ванички. Режат ги, кормят ги, но тихи. Ако някой подхване нещо, хиляди анонимници придакват.
 
Престъпно и прекалено е Чавдар Етрополе да си получи дължимото, но е тихо и нормално Томов да вземе едни 200 000 и да си "заплюе" 5 или колкото са там играчи, съответно приходите от трансфер...
 
И да се върна на легендите. Ако мога изобщо да говоря с това определение. Преди две години Стойчо Младенов, с който и тогава и сега отново не си говоря, изрови земята да не допусне влитане на великия ни клуб по магистралата след Перник. Днес чета онзи същият Майкъл да заключава, че за всичко са виновни Томов и Младенов. Вероятно и за лъжата за изграден дренаж на първия изкуствен терен, вероятно за проспаните 3 метра дължина на същия, вероятно за пропуснатата възможност да се отиде трайно в Радомир, вероятно за изплатените му заплати... Доколкото по това време Изпълнителен директор май беше същата особа.
 
Изглежда никой не разбра, че личните парчета са болезнени, но институцията е над нас. И в тежки моменти просто трябва да замълчим или да поискаме лидерството и да поведем. Пък било то и към ада.
 
Какво конструктивно има в цялото това мрънкане? Какво точно има животовдъхващ порив на нашия ЦСКА?
 
Няма такова нещо като снето доверие и неприемливо оставане!!!
 
Точно сега, когато нещата са критични и на път да излязат от контрол, мажоритарните акционери следва да са си на мястото. Освен ако не намерят друг държател или притежател на активите. Каквото и да означава това. За да носят отговорност. Дори, когато някой или някои тръгнат да помагат, то те трябва да бъдат там. Защото само те знаят защо беше тази пушилка за скоротечна смяна на контрола върху клуба. Всички заедно. Във възход и в мизерия. Много е лесно след два месеца да си тръгнат. Та вие не помните Титан след две години, значи след два месеца управление амнезията ще застъпи на вахта около средата на юли. Не така!
 
В неделя ЦСКА играе срещу Литекс. В 18 часа. На "Армията". Елате там. Без мишка в ръка. За да си стиснем ръцете или да си избием зъбите. Но веднъж завинаги да е ясно, че въпросите на ЦСКА се решават в дома на ЦСКА. А не с пискане по улиците за по-висок тираж и по-голям рейтинг. На другите. Не на ЦСКА!
 
Последните няколко години бях много активен. Вслушвах се във вас, коментирахме дори заедно. Днес вече няма смисъл.
 
Според мен, в нашия случай, днес, сега и веднага е необходима желязна военна дисциплина. При форсмажорни обстоятелства. И ако трябва да бъда по-точен, нужна е диктатура. Долу-горе, като при Чърчил: "Обещавам ви кръв и сълзи!". И който не се съобразява, незабавно да бъде отстраняван. Докато този разграден двор не си намери майстора. И клубът да се върне на полосата за контранастъпление, за победен контраудар. 
 
ЦСКА повече отвсякога има нужда от връщане към идентичност, а не към грешките.
 
И накрая - държателите на контрола трябва да бъдат държани под натиск, но не отстранявани. Дори да се намери главнокомандващ, то те трябва да са там. Или за разстрел, или за помилване. 
 
За хипотеза с междинно значение не се сещам.

А вие приберете джойстиците на играта! Ще бъдете по-полезни. Като фенове, а не като стратези.

Това не е за всеки в живия живот.