Изхвърлиха Найденов от бокса за 9 месеца

Публикувано на: 18.07.2015 14:51

Автор: Проспорт.бг

©БОК
Шампионът от младежката Олимпиада и Световното за юноши през миналата година Благой Найденов беше жестоко наказан от Българския професионален боксов съюз (БФПС). С решение на организацията от 21 март софиянецът е със спрян лиценз до края на годината.

Наложената санкция от 9 месеца е абсолютен рекорд за наш боксьор. За сравнение, Майк Тайсън отнесе 1 година наказание заради отхапаното ухо на Ивендър Холифийлд през 1997 година.

Найденов и неговият екип са нарушили правилника на БПФС заради промяната на съперника в неговия дебютен професионален мач срещу Йонут Илие (Румъния) и броя на рундовете от 4 на 6. Българинът беше сензационно нокаутиран през февруари. Впоследствие беше направен опит за манипулация на резултата от мача.

"Очевидно това е възможно най-лошият старт за кариерата на Благой", коментира мениджърът му Гари Хайд.

"Уверен съм, че загубата ще бъде забравена, когато той направи няколко победи. За съжаление не можем да продължим кариерата му преди края на годината заради наказанието на Българската федерация. Попитах Благой дали иска да отиде в Лос Анджелис през юни, където да получи лиценз, но по някаква причина не можеше да пътува тогава", обясни Хайд.

Изпълнителният директор на БФПС Венцислав Николов обясни, че дори и да беше спечелил своя първи професионален мач, Найденов щеше да бъде наказан. "Никога нямаше да го пуснем да играе срещу румънец в неговата родина и при съдии и рефер, които са негови сънародници", коментира Николов.

"Това щеше да е за негово добро. Всички видяхме какво се случи. За пръв път имаме подобен случай. Ще се радвам, ако Благой се развива. Неговият мениджър така и не се свърза с нас след мача, а чак след като наказанието излезе. Ние, от Управителния съвет, сме готови да се съберем с него и Найденов, за да преразгледаме случая", добави Венцислав Николов.