Русия 2018 (част II)

Публикувано на: 29.07.2015 11:39

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Три бяха значимите събития от изминалата седмица в българския футбол – срамното представяне на отборите ни в европейските турнири; жребият за СП в Русия през 2018 г. и значението и ролята на ЦСКА (в контекста на представянето на отбора в контролите преди старта на югозападна „В група”). Като цяло събития без ясно доловима връзка помежду им, но дали е така?

Европа 2015 (част I)

Русия 2018

Виждайки, че основните държатели на капитала в БГ футбола не искат да правят футболен бизнес, в светлината на невъзможният жребий за СП през 2018, е ясно че Борислав Михайлов няма да бъде сменен в близко бъдеще от шефското място в БФС. Защото, ако искаш да правиш бизнес имаш нужда от силен национален отбор, т.нар витрина/ сергия на пазара, на която да продаваш стоката си. А когато бариерите се вдигат (разбирай покачващото се качество на футбола в Европа, смесено с все по-корумпирана европейска футболна администрация), то е критично важно да направиш дълбоки реформи в системата. Иначе продукцията ти ще залежава. Инвестициите ти ще се изгубят. Искайки да бъдеш първи „на село”, и отивайки в града, само като те поканят, днешните собственици на клубове нямат стимул да променят статуквото.

Рискът е Михайлов да се запомни с 18 годишно импотентно управление на футбола ни. Нямайки вътрешна критика от системата, остава обществеността. Но той така и иначе излиза с тезата, че БФС не получава пари от бюджета. Защо да се отчита пред обществото. За да се спре с тази обществена манипулация, може би е редно министърът на финансите да отдели някой лев и за футбола, че да почне Михайлов да носи отговорност за неефективно изразходване на националния ресурс, пък дай боже и да понесе отговорност като подаде оставка преди 2022!