Света Елена е добро място за ... умиране

Публикувано на: 10.08.2015 11:12

Автор: Проспорт.бг

©Георги Ибров
Ако кажете на клуб от Висшата лига, че по някакви причини го пращате административно на трето ниво в местната структура на футбола, то това би означавало всички вкупом да тръгнат бавно към най-близкото гробище, за де не всяват паника сред непосветените. На Албиона само за промоция вече се получава по 120 милиона паунда. А дори оцеляването е печеливша съдба. Поради високите приходи на лигата, за отборите там Лига Европа не е интересна, а Шампионската - конкурентна, но не съвсем. Приходите от спечелване на Шампионска лига все още са противоречиво добри. Освен това някакъв континентален престиж някак не ги интересува толкова.
 
Обратно, ако си ЦСКА, очевадно е нещо различно. Дори да си потопен в байсейн с концентриран разтвор от диктаторска фобия и сокове на мафиотската инквизиция. Просто става ясно, че те са нищожни, дълбоко неважни. Медийно нулеви.
 
Емоционално феновете на ЦСКА, по време на мач, са сякаш пречистени от клоаката на личностните помийни отлагания, в която е вкаран българският футбол. Нито на терен, нито пред екран има сравнимост. Не е възможно. Червената диктатура отчайва. Тя дори не се бие с нищожния черен ПР, изваден от ръкавите на неграмотните гризачи на огризки от голямата мафиотска софра. Същите сега са в безизходица. Вместо влизане в лабиринт-енигма, ЦСКА натисна копчето за старт на големия адронен колайдър за душманите. Добрата новина е, че огромната телесна маса на сатрапите съвсем скоро ще се превърне в сноп от елементарни частици, така полезни за науката. Не само за специалистите в Церн.
 
Има само един толкова драстичен аналог на ЦСКА в света. Глазгоу Рейнджърс. Удариха клуба, заради така познатото източване в милиони и натрупването на непосилни данъчни задължения. И стадионът бе изкупен. Хората изригнаха За четвъртото ниво по вертикалата. 47 000 сезонни карти. За няколко дни. Рейнджърс е на 140 години, ЦСКА наполовина. Но духът еднакъв и недосегаем.
 
За феновете на ЦСКА, види се, няма такова нещо, като "А"-група, за феновете на Рейнджърс - Висша лига на Шотландия. За тях е лигата на техните отбори. Селтик е сам и трупа титли. Телевизиите и Висшата лига губят.
 
Някой на територията България трупа титли, но "Москва вече е опожарена". Да очаква "Битката на народите край Лайпциг". Да си подготви хубава служба и достатъчно свещеници. Не може да се спаси от последиците. 
 
Но пък с опция навреме да си закупи екзотичен остров. Ако му позволят - Света Елена звучи добре. И някак по наполеоновски величаво. Доколко изобщо може да бъде величава кончината на Бонапарт.