Ето ви изумителния 10-милионен договор за стадион "Българска армия" от 2012 година

Публикувано на: 17.08.2015 12:28

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Някъде четох, че дебел мъж без пари носел мрачния прякор Дебела свиня, а дебелият с пари - сговорчивият Мечо. Дори чух напоследък, че мечо бил заменен с Шиши. Но да не се отплесвам, колкото и да става дума за ояждане.
 
На все по-далечната дата 4 декември 2013 година Сметната палата внася одитния доклад за МВР в Народното събрание.
 
В частта Спортен комплекс “Георги Аспарухов” четем:
 
На 18.04.1994 г. между МВР и Спортен клуб (СК) “Левски” е сключен договор, съгласно който „двете страни се договарят съвместно да експлоатират и организират управлението и издръжката” на спортни комплекси и прилежащите им съоръжения, включително Спортен център (СЦ) „Левски” – Герена. 

За периода след 04.04.2002 г., СК „Левски” ползва спортни обекти и съоръжения в комплекса без правно основание, осъществявайки фактически правото на управление върху него, включително като го преотстъпва на трети лица.

От страна на МВР не са предприети действия за законосъобразното уреждане на правоотношенията, свързани с експлоатацията на комплекса. Допуснато е незаконосъобразно ползване и извличане на приходи от държавния спортен имот от страна на различни юридически лица, като от МВР са извършвани разходи в значителни размери за съпътстващи данъци и такси за същите имоти. 
 
Предходната година - 2012-та, след като години плаща наем в размер на ститици хиляди годишно, ЦСКА подписва договор с Министерството на младежта и спорта за стадион "Българска армия". Министър Свилен Нейков, Изпълнителен директор на армейците Венци Живков. Тогава 20-годишния контракт бе представен, като концесия, заради което веднага поздравих в коментар собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов. Малко по-късно вече притежавах документа и се оказа толкова концесионен, колкото беше рекламен онзи с една гръцка тогава мобилна компания. Оказа се, че договор има, но той е за телефонни комуникации с циганите от чистотата. Не че има нещо лошо в това.
 
Далеч по-лошото е, че много по-изгодно се оказва да плащаш наем, отколкото да изпълняваш подписаното. То е заробващо и е свързано с всичко друго, но не и с основни дейности по основните фондове. Да не говорим, че някои цени са зашеметяващи. 
 
Така например за окачени фасади, вътрешно оборудване и 4420 седалки /се монтаж/ е уточнена сума в нечовешкия размер от 5 576 205. Ей това, ако не е грабеж. Ще ви отбележа, че доставените седалки и понтирани по-късно от ЦСКА Завинаги гравитират с цена между 7 и 8 лева с ДДС. Монтажът явно трябва да е със златна нишка. Изобщо не ми се коментират цените на т.нар. ВИП и окачените фасади. Както се казва - има за всички.  Е, милион лева е годишният бюджет на поливаната отбори от група "А", но...
 
С други думи - всяка година от първата половина на договора, ЦСКА следва да вкарава средно около милион, дори при отсъствие на необходимост. Суми, които в никакъв случай ММС не е харчило за съоръжението преди това, като негов собственик. Общото задължение по т.нар. инвестиции е в размер на 9 370 583 лева.
 
И докато на всички до един е осигурен комфорт, то стадионът на ЦСКА остава публична държавна собственост в сърцето на огромен общински имот. С перманентни и извънредно високи финансови ангажименти. Е, някой друг да каже защо. 
 
ЕТО ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ДОГОВОРА МЕЖДУ СТРАНИТЕ. ТИТУЛНАТА ЧАСТ И ТАЗИ С ПОДПИСИТЕ НЕ ПОКАЗВАМ, ПОРАДИ ИЗВЕСТНИ СЪОБРАЖЕНИЯ. ЧЕТЕТЕ! ИНТЕРЕСНО Е.