Циганин ли е Гонзо или простакът вечен, простакът - безсмъртен, у нас?

Публикувано на: 01.09.2015 15:59

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Доста се колебах за следващите няколко изречения. Просто, защото за цялата футболна общественост  ясно, че съм човек с изявени пристрастия и те съвсем не са в синьо. В спорта, не в облеклото.
 
Тези дни се начетох на какво ли не, като последното е набиваща се квалификация "циганинът Гонзо". Нито съм биограф, нито приятел с Георги Иванови  не мога да знам какъв точно е етническият му произход, но помня, че бях един от хората, които, задено с Пепи Миладинов направиха каквото могат той да дойде на "Армията". Един треньор тогава не го пожела. Не Гонзо - "Армията".
 
От всичко, което видях в обстрела срещу директора на Левски разбирам, че става дума за язвителна квалификация, която следва да се приема достатъчно обидно, в сравнение с гальовното инженер Иванов.
 
Подхващам темата, защото на мен ми е обидно май от десетилетия. Според хиляди, българският футбол започва да битува по тези земи с мачовете на Георги Иванов срещу ЦСКА. С повече от 10 гола в тях и една кървава снимка. Сега същият човек е "циганинът Гонзо", с идея за дълбока обида.
 
И се чудя, тази част от народа, която по нищо не се отличава от не по-малко голямата друга част, кога е била по-искрена!? Когато е крещяла в несвяс името на Гонзо, или сега, когато има концепция за ненамеса в работата на треньора и когато няма и рубла от онези така красиви банкноти на Миша Чорни.
 
Извинете ме, но Георги Иванов е вкарал със синята фланелка впечатляващите 105 гола в 183 мача. В кариерата си у нас и чужбина има още 124 мача с 24 гола.
 
За себе си съм убеден, че Иванов е далеко от разбирането ми за управленец, поради ясни и не толкова jрудно разгадаеми причини. Но е работа на притежаващите клуба дали да го отстранят или не. Особено, когато не са осигурили бюджетни приходи за селекция с други параметри и треньорът е ограничен във възможностите за изява.
 
Останалото е простащина. Тя е деструктивна. Винаги и завинаги.
 
И тази разруха не е симптом от "Герена", тя е национален белег. България няма нито една оцеляла древна крепост. Големият камък не издържа на напора.
 
Българин обеси Левски. Българин преби и погреба Петко войвода.
 
Питам се не от вчера - Гунди щеше ли да бъде икона, ако бе останал жив?
 
Питам, не поради порив за сравнимост, а поради тъжна убеденост в просташкото безсмъртие...