Петъчно проучване: Северозападна България установява диктатура в спортната журналистика

Публикувано на: 02.10.2015 10:15

Автор: Проспорт.бг

©femalefirst.co.uk
Проучване на Проспорт.бг върху различни аспекти на кариерното развитие на хората от набедената за сиромашка и западнала Северозападна България даде повече от интересни резултати. Премного арни ора, както биха казали там, имат видимо влияние в професията на спортните журналисти, например. Проучването е за областите Враца, Монтана и Видин. Засяга само и единствено централните медии, а не и тези от кореспондентските пунктове.
 
Прави впечатление мощното присъствие в телевизиите и радиото на северозапдни представители в спортната журналистика.
 
Няма как да не окажем честта и първи да споменем Александър Сергиев Манов. Почти 90-годишната жива история на ЦСКА в момента е уридник на музея на армейския клуб. Той е родом от някогашната културна институция град Лом. От Лом е и Христо Йорданов. В момента той има по разнопосочна длъжност в журналистиката, но го отбелязваме, най-малкото защото той отразява на живо онова знаменито лято на 1994 година в САЩ, при четвъртото място на националния отбор по футбол. Като специален пратеник на "Нощен Труд".
 
Монтана и монтанско се представят още от емблематичната Ваня Николова, работила допреди пет дни за Канал 3, Александър Гигов от Спортал ТВ, Веселин Русинов от БЛИЦ и напористият Росен Йорданов от Диема. За област Монтана отчитаме и най-много симпатизанти на тима от "Герена". Цели двама. Стефан Ралчев от БЛИЦ, който е от Ботевград и гравитира около "Еснаф Северозапад" и който участва дейно в проучването твърди, че Веселин Русинов е огромен ерудит. Разбрахме, че Русинов е с няколко висши образования. Очевидно е обаче, че от толкова учене не му е останало време за анализ и правила ориентация. Ще го посочим с пръст, като един от сините в монтанската група.
 
Видин се представя на централно ниво изцяло с телевизионери. Алекси Сокачев от БТВ. Възпелият, в непосилна за обикновения човек тирада, Козмин Моци е от града край Дунав. В БТВ е и чаровната му колежка Елена Яръмова. От Видин докладват, че къдрокосата новинарка има фенове и на Запад от Тимок. В Зайчар, от другата страна на Връшка чука, не пропускали емисиите на националната частна телевизия, заради Яръмова. Кити Кръстева. Младата студентка по българска филология от Софийския университет направи за кратко време разпознаваемо седмичното коментарно предаване "Ултраспорт" по Евроком.
 
Както може и да се очаква, най-осезаемо е присъствието на устойчивата врачанска школа, която ако събере жураналистите от всички направления, ще отвори собствен факултет.
 
С най-висока позиция сред врачани е Борислав Нинов от спортната редакция на Българското национално радио. Младата Ивка Димитрова е водеща и репортер на Канал 3. В "7 дни спорт" отбелязваме Явор Гешев, който по време на проучването празнува 30-годишен юбилей и Росен Бабоев. Ивайло Йолчев владее територия в "Стандарт", Петьо Костадинов в Проспорт, С 50-процентен северозападен произход са Светослав Костадинов  в БЛИЦ, а Радослав Стойков е в Спортал.
 
В момента се проучцва твърдението на видинчани, че Николай Александров от Дарик е от  малкото монтанско село Добри дол, община Лом.
 
Препоръчваме, като започнете да се упражнявате в оценки, никога да не забравяте, че оттам е гига перо, като писателя и драматург Йордан Радичков. Такива, като него са учителите и будителите северозападни.