Вили Вуцов вижда нещо сбъркано в Лудогорец

Публикувано на: 15.10.2015 11:01

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Бившият треньор на Левски Велислав Вуцов даде интервю npeg "Тема Спорт". В него специалистът говори за предсто­ящото дерби между сини­те и Лудогорец. Той посочи силните и слабите страни на двата отбора, както и причините едните да беле­жат възход, а другите отстъпление. Вуцов взе отношение и около битка­та за титлата, както и работата на Едуард Ераносян в Разград.

Г-н Вуцов, в неделя Левски приема Лудогорец на "Гере­на". Сблъсъкът е с голям за­лог, защото двата отбора са на първо и второ място в класирането. Кой трябва да се притеснява пове­че преди двубоя?

- В неделя ще се срещ­нат два отбора, които са на двата полюса. Единият - Левски, надхвърля всички очак­вания, и то с необигран състав, млади момчета и селекция, която се правеше в движение. Левски е надскочил възмож­ностите си. На об­ратния полюс е Лудо­горец, който разпо­лага с голям потенци­ал и играчи със сериоз­ни качества. Най-не­гативното от цяла­та работа при тях са резултатите. Те са­мите трябва да са най-недоволни на база класата, но не само за позицията си в първе­нството, а и катаст­рофата в Европа.

В Лудогорец хвърлиха много пари за селекция, но са на второ място...

- Парите не винаги са воде­щи и гарантират успех. Те имат отбор, който четири го­дини поред е шампион и бе ба­лансиран във всички зони. През лятото ги напуснаха 4-5 играчи и дойдоха 7-8 нови, които като качества трябваше да са още по-добри. Отстъплението в игрово от­ношение обаче е безспорно.

Не напомня ли ситуация­та в Лудогорец много на та­зи в Левски след влизането в групите на Шампионската лига?
- Не. Когато Левски влезе в групите на Шампионската ли­га, на другата година в наше­то първенство имаше и други силни отбори. ЦСКА на Стой­чо Младенов например бе дос­та качествен тим. Докато сега конкуренцията не е толкова голяма. Нека не забравя­ме, че тогава Левски бяха ста­нали само две години шампио­ни, докато Лудогорец е пълен хегемон и разполага с много добри чужденци. В момента представянето им е, меко ка­зано, разочароващо, докато Левски върви нагоре.

В последните мачове Левс­ки показа сериозно израства­не. На какво отдавате прог­реса и какво ви харесва в играта на отбо­ра?
- В Левски трябва да са щастливи и доволни, че в дви­жение привлякоха двама мно­го добри и доказани играчи ка­то Живко Миланов и Влади­мир Гаджев. Те изцяло обърна­ха процесите на „Герена". Два­мата вдъхнаха увереност и внесоха настроение в играта. Видно е, че са и добри момче­та, защото само добри хора могат да бъдат такива лиде­ри, каквито са те. В Левски обаче има и млади футболис­ти. Харесва ми, че те играят. Не бива и треньорите да бъ­дат упреквани, че не всеки мач им гласуват пълно дове­рие. Все пак юношите имат приливи и отливи. Нормално е, ко­гато в ръководството усетят разклащане в по­зициите, да ги оставят   извън състава. А не да се получава всеки път да ги сменят или да не ги пус­кат. Съжалявам за контузията на Де­ян Иванов, който много ми харесваше. Краев безспорно е много силен  играч. Моето мнение е. че той е използван на една позиция, на която е статичен. Краев е всичко друго, но не и крило. Може да бъде халф, нападател и дори защитник, но не и да бъде забит на флан­га. Въпреки това се справя много добре. Ще се върна към мача с Монтана, в който Краев вкара два гола и бе избран за играч на кръга, ще ме извинявате, но това му беше една от слабите срещи. Тези попадения бяха повече случайност, отколко­то реални ситуации. Но последните му два мача бяха на високо ниво. Харесвам и Ради Цонев, яд ме е, че Боби се контузи. Левски имат млади игра­чи, имат и опитни и вече не могат да се оплакват, че ня­мат качество. Събраха добър вратар, ляв защитник - Веско Минев, десен - Живко Миланов, Белаид. Не съм впечатлен оба­че от Максимилиан Карнер. В средата са Бедоя и Де Ноойер. Отдавна не е идвал в А група такъв добър играч като Джереми. Мисля, че и този Китамбала е с голям потенциал, още не е готов, но съм убеден, че ще върви нагоре. За Диаби не мога да кажа нито хубаво, ни­то лошо. Не бива да се отпис­ва и Курдов, който също има потенциал. Той трябва в главата си да изясни две неща - първо, че и позицията централен напа­дател те задължава да вкар­ваш постоянно. Той или тряб­ва да бележи всяко положение, или да се труди, докато почне да го прави. Курдов не е от ра­ботливите футболисти, но има какво да даде на отбора. Мисля, че не трябва да се избързва с шампионски цели, за да не стане след 2-3 мача да се падне на трето място и пак да стане потоп, защото по­тенциалът на Литекс и Берое не е по-малък от този на Левс­ки.

Загуба на Лудогорец на „Ге­рена" може да доведе до сери­озни сътресения в Разград...
- Не знам какво ще стане, но твърдя, че потенциалът на Лудогорец е толкова голям, че тимът може да направи 10 поредни победи, но не купу­вайки или уреждайки ги, както се говори. В момента просто отборът им дава не повече от 20 процента от възмож­ностите си. През годините силната игра на Левски срещу Лудогорец винаги съвпадаше и с върховата форма на разградчани, но сега не е така. За­това мачът е непредсказуем.

Колко големи са шансове­те на Левски да прекъсне хе­гемонията на Лудогорец? Ли­текс също е много близо до първото място.
- Ако има логика и реалнос­ти, такъв въпрос въобще не трябва да се задава и комен­тира. Разликата между Лудо­горец и другите отбори като играчи, потенциал и организа­ция е такава, каквато напри­мер е между Байерн Мюнхен и останалите в Германия. Там също има качествени тимове, но баварците газят и стават шампиони с много голяма раз­лика. Лудогорец не трябва да се сравнява с никой в България. Просто няма поле за сравне­ние в нито един аспект. В мо­мента обаче има нещо сериоз­но сбъркано в Разград. Не е нормално с тази класа да игра­ят подобен футбол.

Едуард Ераносян определи играта на Лудогорец в Стара Загора като "селски фут­бол". Промени ли се нещо?

- Не виждам напредък. Ха­ресвам Ераносян като трень­ор и човек, има много положи­телно в него, но явно не може да напипа ваксата. Реално не виждам отлепяне в Лудого­рец, откакто той е дошъл, а дори отдръпване още назад. Този отбор трябва да има друга игра, може да се случи в някой мач да не победят, но в момента няма отлепяне от дъното.

Левски смени собствено­стта си и се стабилизира фи­нансово. Това ли бе ключът да се тръгне нагоре?
- Със сигурност е добре, ко­гато имаш финансова стабил­ност. Това е голям плюс за клу­ба. Но приветствам това, че не се избърза със селекцията и когато нямаше футболисти, не се напълни отборът със средняци, които после да се чудят какво да правят. Стис­наха зъби от ръководството и изчакаха качествени момче­та като Живко и Владо. Ха­ресва ми, че не се взеха само чужденци, понеже чувам, че през зимата пак ще обърнат поглед натам. Съветвам ги да не го правят. Не е добре ядро­то да е от легионери. Мисля, че има добри българи, които са навън, но не играят. По-пра­вилен ход е те да се върнат, отколкото да се търсят чуж­денци. Нека да има иностранци, но да са по-качествени, а не да се лансират, защото са по-скъпи. Нормално е от­борът да разполага с макси­мум 4-5 чужденци.

Политиката на Лудогорец е само чужденци...
- Точно това е проблемът им. Мисля, че отборът е раз­делен на лагери и затова няма колектив. Това само потвъ­рждава, че много качествени футболисти на едно място не правят добър тим.

Видяха се първите искри между Лудогорец и Литекс. Очаквате ли още удари под кръста?
- Очаквам всичко в България и нищо няма да ме изненада, както удари под кръста, така и други организационни неща. Убеден съм, че и трите отбо­ра не изостават на другия фронт. Затова не бива да се упрекват един друг.

Подкрепян ли е Лудогорец от съдиите?

- Мисля, че нито Левски, нито Литекс могат да се оп­лакват от някаква странич­на организация срещу тях. От тази гледна точка в мо­мента нещата са много по-добре от предните години. Няма залитания в една или друга посока.