Обратните настъпват през медиите

Публикувано на: 24.10.2015 10:09

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Двама футболисти от Висшата лига - английски национал и друг достатъчно известен играч, ще признаят в скоро време, че са с хомосексуална ориентация, съобщи английският в. "Мирър".

Според източник на медията двамата възнамеряват да огласят това най-късно преди началото на следващото първенство на Англия.

Футболистите са разговаряли със семействата си, клубните шефове и хора от Футболната асоциация и имат пълната им подкрепа.

Според "Мирър" ситуацията е благоприятна, защото макар футболът да се има за много мъжествен спорт, толерантността към хомосексуалистите вече е забележима.

Първият английски футболист, който обявява, че е гей, докато все още играе, е Джъстин Фашаню, започнал кариерата си в "Норич", но играл още в клубове като "Нотингам", "Саутхемптън", "Нотс Каунти", "Брайтън", "Манчестър Сити", "Уест Хем" и "Нюкасъл".

Той прави признанието си през 1990 г., след което срещу него започва истерична хомофобска кампания. Стига се до обвинение в изнасилване на 17-годишно момче, което отпада поради недостатъчни доказателства. Фашаню обаче не издържа психически и се самоубива на 2 май 1998 г., когато е на 37 години.

Миналата година бившият германски национал Томас Хицълшпергер, играл и в "Астън Вила", също призна, че е гей, но чак след като приключи кариерата си.

Забележка: Препечатваме от "24 часа".